Chemistry Multiple Choice Questions Set – 24

Question 1.

Where does the oxygen that keeps us alive come from?

A. Carbon dioxide
B. Carbonates absorbed from soil
C. Oxides of minerals
D. Water

Ans: D. Water


Question 2.

Which one of the following acids is used in battery ?

A. Hydrochloric acid
B. Hydrofluoric acid
C. Sulphuric acid
D. Sulphurous acid

Ans: C. Sulphuric acid


Question 3.

Sour taste of ‘Coca Cola’ is due to the presence of

A. Acetic acid
B. Phosphoric acid
C. Hydrochloric acid
D. Formic acid

Ans: B. Phosphoric acid


Question 4.

The substance most commonly used as a food preservative is

A. Sodium carbonate
B. Tartaric acid
C. Acetic acid
D. Sodium salt of benzoic acid

Ans: D. Sodium salt of benzoic acid


Question 5.

In chemical terms, what are alums used for purifying water for drinking purposes ?

A. Hydrated chlorides
B. Double nitrate
C. Double sulphates
D. Nitrates of aluminium

Ans: C. Double sulphates


Question 6.

Which of the following is the strongest base in aqueous solution ?

A. Diethylamine
B. Triethylamine
C. Ammonia
D. Ethylamine

Ans: A. Diethylamine


Question 7.

An acid having basicity one is

A. Sodium dihydrogen phosphate
B. Disodium hydrogen phosphate
C. Sodium phosphate
D. Phosphoric acid

Ans: B. Disodium hydrogen phosphate


Question 8.

Curd is sour due to presence of

A. Tartaric acid
B. Lactic acid
C. Acetic acid
D. Oxalic acid

Ans: B. Lactic acid


Question 9.

Brown stains in vessels and clothes indicate the presence of high quantities of __ in water.

A. Magnesium
B. Calcium
C. Manganese
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 10.

Which of the following acids serves as an electrolyte in a lead storage battery?

A. Sulphuric acid
B. Lactic acid
C. Hydrochloric acid
D. Nitric acid

Ans: A. Sulphuric acid


Question 11.

The acid present in red ants is

A. Acetic acid
B. Butyric acid
C. Caproic acid
D. Formic acid

Ans: D. Formic acid


Question 12.

Drinking soda is

A. Alkaline
B. Acidic
C. Neutral
D. Oxidant

Ans: D. Oxidant


Question 13.

If water smells bad, then that odour can be removed by adding

A. Alum
B. Bleach
C. Activated carbon
D. Deactivated nitrogen

Ans: C. Activated carbon


Question 14.

Which is known as carbolic acid?

A. Phenol
B. Ethanol
C. Acetic acid
D. Oxalic acid

Ans: A. Phenol


Question 15.

Bee sting contains

A. An acidic liquid
B. A salt solution
C. An alkaline liquid
D. A corrosive liquid

Ans: A. An acidic liquid


Question 16.

Which of the following has pH value 7?

A. Pure Water
B. H2SO4
C. Sodium Carbonate
D. HCl

Ans: A. Pure Water


Question 17.

Surface water is a better source of drinking water because it is poor in

A. Dust
B. Bacteria
C. Arsenic
D. Algae

Ans: C. Arsenic


Question 18.

Citric acid is present in free form in

A. Tamarind
B. Milk
C. Apple
D. Lemon

Ans: D. Lemon


Question 19.

Sweat contains water and __

A. Citric acid
B. Lactic acid
C. Salt
D. Vinegar

Ans: C. Salt


Question 20.

Muscle fatigue is caused by the accumulation of :

A. Pyruvic acid
B. Lactic acid
C. Oxalacetic acid
D. Uric acid

Ans: B. Lactic acid


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment