Chemistry Multiple Choice Questions Set – 23

Question 1.

The water pollution in river is measured by the dissolved amount of

A. Chlorine
B. Ozone
C. Nitrogen
D. Oxygen

Ans: . Oxygen


Question 2.

Iron and manganese present as pollutants in water cannot be removed by________

A. Oxidation followed by settling and filtration
B. Chlorination
C. Ion exchange process
D. Lime soda process or manganese zeolite process

Ans: B. Chlorination


Question 3.

In sugar solution,

A. Sugar is solute, water is solvent
B. Sugar is solvent, water is solute
C. Both are solutes
D. Both are solvents

Ans: A. Sugar is solute, water is solvent


Question 4.

Maximum permissible concentration of copper in drinking water in mg/L is

A. 0.01
B. 0.05
C. 1.0
D. 2.0

Ans: C. 1.0


Question 5.

Ultraviolet rays can be used in water treatment as

A. Flocculator

B. Precipitator
C. Hydrolyser
D. Disinfectant

Ans: D. Disinfectant


Question 6.

Table salt gets moist during rainy season because

A. Sodium chloride is hygroscopic
B. Sodium chloride is deliquescent
C. Sodium chloride contains some quantity of sodium iodide
D. Sodium chloride contains hygroscopic impurities like magnesium chloride

Ans: D. Sodium chloride contains hygroscopic impurities like magnesium chloride


Question 7.

The metallic constituents of hard water are :

A. Magnesium, calcium and tin
B. Iron, tin and calcium
C. Calcium, magnesium and iron
D. Magnesium, tin and iron

Ans: C. Calcium, magnesium and iron


Question 8.

The amount of chlorine available in water after disinfection is called as

A. Free chlorine
B. Residual chlorine
C. Free available chlorine
D. Combined available chlorine

Ans: B. Residual chlorine


Question 9.

Tar roads get damaged if there is

A. Stagnation of water on road
B. Heavy traffic
C. No maintenance
D. No sloping

Ans: A. Stagnation of water on road


Question 10.

The unit to measure the flow of water is

A. Micro Mho
B. Ohm meter
C. Milli curie
D. Cusecs

Ans: D. Cusecs


Question 11.

Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because________

A. It is a reducing agent
B. It is an oxidising agent
C. It is a sterilising agent
D. It dissolves the impurities of water

Ans: B. It is an oxidising agent


Question 12.

Maximum permissible concentration of total hardness in drinking water is

A. 50
B. 100
C. 200
D. 500

Ans: C. 200


Question 13.

Aerated water contains

A. SO2
B. NO2
C. H2
D. CO2

Ans: D. CO2


Question 14.

When water itself combines chemically with some element or mineral it is called

A. Carbonation
B. Desilication
C. Hydration
D. Oxidation

Ans: C. Hydration


Question 15.

Lead in water can cause

A. Eye disease
B. Arthritis
C. Kidney damage
D. Hair falling

Ans: C. Kidney damage


Question 16.

Which one of the following is extensively used for sterilizing water ?

A. Bleaching powder
B. Alum
C. Borax powder
D. Soda powder

Ans: A. Bleaching powder


Question 17.

The BOD values of water indicate the

A. Amount of organic debris
B. Amount of oxygen used for biochemical oxidation
C. Amount of oxygen used for biochemical reduction
D. Amount of ozone used for biochemical oxidation

Ans: B. Amount of oxygen used for biochemical oxidation


Question 18.

Sea water is saltier than rain water because

A. Sea animals are salt producing
B. The air around the sea is saltish
C. Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea
D. Sea beds have salt producing mines

Ans: C. Rivers wash away salts from earth and pour them into the sea


Question 19.

Hardness of the water is commonly measured in terms of

A. Calcium carbonate equivalents
B. Calcium sulphate equivalents
C. Magnesium carbonate equivalents
D. Magnesium sulphate equivalents

Ans: A. Calcium carbonate equivalents


Question 20.

Assertion (A) : Synthetic detergents can lather when in hard water.
Reason (R) : Synthetic detergents form soluble calcium and magnesium salts with hard water.

A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A
B. Both A and R is true but R is not a correct explanation of A
C. A is true but R is false
D. A is false but R is true

Ans: A. Both A and R is true and R is the correct explanation of A


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment