Chemistry Multiple Choice Questions Set – 22

Question 1.

The components of water can be separated by

A. Physical methods
B. Chemical methods
C. Both A and B
D. They can not be separated

Ans: B. Chemical methods


Question 2.

Rock salt is a mineral containing

A. Potassium
B. Magnesium
C. Sodium
D. Iron

Ans: C. Sodium


Question 3.

Chemical name of common salt is

A. Sodium Chloride
B. Sodium Bicarbonate
C. Sodium
D. Sodium Oxide

Ans: A. Sodium Chloride


Question 4.

Chemical name of bleaching powder is :

A. Calcium chlorate
B. Calcium hypochlorite
C. Calcium chloro hypochlorite
D. Calcium bi chloride

Ans: B. Calcium hypochlorite


Question 5.

Which of the following is not a chemical reaction?

A. Burning of paper
B.Digestion of food
C. Conversion of water into steam
D. Burning of coal

Ans: C. Conversion of water into steam


Question 6.

Baking soda is :

A. Potassium carbonate
B. Sodium hydroxide
C. Sodium carbonate
D. Sodium bicarbonate

Ans: D. Sodium bicarbonate


Question 7.

Nitrogen forms a variety of compounds in all oxidation states ranging from

A. –3 to +5
B. –3 to +3
C. –3 to +4
D. –3 to +6

Ans: A. –3 to +5


Question 8.

The chemical formula of the laughing gas is

A. NO
B. N2O
C.NO2
D. N2O3

Ans: B. N2O


Question 9.

Chemical formula of washing soda is

A. Na2SO4.10H2O
B. NaHCO3
C. Na2CO3.10H2O
D. Ca(OH)2

Ans: C. Na2CO3.10H2O


Question 10.

Sodium Carbonate is commonly known as

A. Baking Soda
B. Washing Soda
C. Caustic Soda
D. Caustic Potash

Ans: B. Washing Soda


Question 11.

What is the covalency of nitrogen in ammonia molecule

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Ans: B. 3


Question 12.

The common name for the compound having formal NaOH is

A. Caustic soda
B. Caustic potash
C. Soda ash
D. Sodium hydroxide

Ans: A. Caustic soda


Question 13.

What is the chemical name for ‘Baking Soda’ ?

A. Sodium carbonate
B. Sodium bicarbonate
C. Sodium nitrite
D. Sodium nitrate

Ans: B. Sodium bicarbonate


Question 14.

Brine refers to :

A. Salt water
B. Sweet water
C. Pure water
D. Starch water

Ans: A. Salt water


Question 15.

What is ‘milk of magnesia’ chemically?

A. Magnesium carbonate
B. Sodium bicarbonate
C. Calcium hydroxide
D. Magnesium hydroxide

Ans: D. Magnesium hydroxide


Question 16.

Philosopher’s wool is chemically

A. Aluminium oxide
B. Magnesium oxide
C. Zinc oxide
D. Calcium oxide

Ans: C. Zinc oxide


Question 17.

The chemical name of ‘Common salt’ is

A. Sodium chloride
B. Sodium nitrate
C. Ammonium chloride
D. Calcium chloride

Ans: A. Sodium chloride


Question 18.

The chemical name of baking soda is

A. Sodium carbonate
B. Sodium bicarbonate
C. Sodium chloride
D. Sodium nitrate

Ans: B. Sodium bicarbonate


Question 19.

Which one of the following is a micro-element ?

A. Chlorine
B. Hydrogen
C. Nitrogen
D. Oxygen

Ans: A. Chlorine


Question 20.

What is the atomic number of Oxygen?

A. 5
B. 8
C. 12
D. 22

Ans: B. 8


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment