Chemistry Multiple Choice Questions Set – 21

Question 1.

Global warming may result in

A. Flood
B. Cyclone
C. Decrease in forest productivity
D. All of the above

Ans: D. All of the above


Question 2.

Which gas does not form the part of atmosphere ?

A. Nitrogen
B. Helium
C. Chlorine
D. None of the above

Ans: C. Chlorine


Question 3.

The increasing abundance of green house gases in atmosphere has led to the following effect except

A. Global warming
B. Depletion of ozone layer in the stratosphere
C. Oxygen fertilization effect
D. Carbon dioxide ferilization effect

Ans: C. Oxygen fertilization effect


Question 4.

Periodic table contains how many periods

A. 6
B. 7
C. 8
D. 10

Ans: C. 8


Question 5.

Oxygen which is vital for life is a product of photosynthesis and comes from

A. Carbonates from soil
B. Carbon dioxide
C. Water
D. Oxides of mineral elements

Ans: C. Water


Question 6.

Which one of the following statement is correct ?
Ozone is found in the earth’s atmosphere mostly between

A. 5 and 10 km
B. 10 and 20 km
C. 20 and 50 km
D. 50 and 100 km

Ans: C. 20 and 50 km


Question 7.

The source of energy that causes the least global warming is

A. Coal
B. Geothermal energy
C. Natural Gas
D. Petroleum

Ans: B. Geothermal energy


Question 8.

the lightest element in the periodic table

A. Hydrogen
B. Helium
C. Oxygen
D. Carbon

Ans: A. Hydrogen


Question 9.

Which one of the following is a greenhouse gas ?

A. Nitrogen
B. Helium
C. Carbon dioxide
D. Sulphur dioxide

Ans: C. Carbon dioxide


Question 10.

Which one of the following is not a ‘green house gas’ ?

A. Chlorofluorocarbons
B. Methane
C. Carbon dioxide
D. Nitrogen

Ans: D. Nitrogen


Question 11.

Which of the following fuels causes minimum environmental pollution?

A. Diesel
B. Kerosene
C. Hydrogen
D. Coal

Ans: C. Hydrogen


Question 12.

Which one of the following is most electronegative?

A. Carbon
B. Silicon
C. Lead
D. Tin

Ans: A. Carbon


Question 13.

Acid rain is caused by the pollution of environment by

A. Carbon monoxide and Carbon dioxide
B. Ozone and Carbon dioxide
C. Nitrous oxide and Sulphur dioxide
D. Carbon dioxide and Nitrogen

Ans: C. Nitrous oxide and Sulphur dioxide


Question 14.

Green house effect is accelerated by

A. Deforestation
B. Rapid industrialization
C.Increased transportation activity
D. All of these

Ans: D. All of these


Question 15.

Biofertilizers convert nitrogen to __ .

A. Nitrates
B. Ammonia
C. Nitrogenase
D. Amino acids

Ans: B. Ammonia


Question 16.

Periodic table contains how many groups

A. 16
B. 17
C. 18
D. 19

Ans: C. 18


Question 17.

The ‘Green House effect’ is produced due to the presence of excess amount of

A. Sulphur dioxide
B. Nitrogen dioxide
C. Carbon monoxide
D. Methane

Ans: D. Methane


Question 18.

Smoke is formed due to

A. Solid dispersed in gas
B. Solid dispresed in liquid
C. Gas dispresed in solid
D. Gas dispersed in gas

Ans: A. Solid dispersed in gas


Question 19.

The elements in the modern Periodic table are arranged according to their

A. Mass number
B. Neutron number
C. Atomic number
D. Atomic Weight

Ans: C. Atomic number


Question 20.

Total number of elements in the Periodic table

A. 112
B. 115
C. 118
D. 127

Ans: C. 118


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment