Chemistry Multiple Choice Questions Set – 20

Question 1.

The natural resource, known as black gold is

A. Coal
B. Lead
C. Tin
D. Platinum

Ans: A. Coal


Question 2.

Which of the process is known as nitrification?

A. Reaction of Nitrogen Monoxide with oxygen to form nitric acid
B. Reaction of nitrogen dioxide with water to form nitric acid
C. Conversion of ammonia to nitrites
D. Conversion of nitrite to nitric oxide

Ans: C. Conversion of ammonia to nitrites


Question 3.

Which of the following chemical materials is responsible for the depletion of ozone layer in the atmosphere ?

A. Nitrous oxide
B. Carbon dioxide
C. Chlorofluorocarbon
D. Sulphur dioxide

Ans: C. Chlorofluorocarbon


Question 4.

Depletion of ozone layer causes

A. Blood cancer
B. Lung cancer
C. Skin cancer
D. Breast cancer

Ans: C. Skin cancer


Question 5.

The chief constituent of natural gas is:

A. Methane
B. Helium
C. Nitrogen
D. Propane

Ans: A. Methane


Question 6.

Which is not a green house gas ?

A. CO2
B.CH4
C. N2O
D. Chlorofluorocarbons

Ans: C. N2O


Question 7.

Nitrogen fixation is a process of

A. Assimilation of nitrate
B. Utilisation of nitrogen gas
C. Conversion of organic nitrogen to proteins
D. Conversion of molecular nitrogen to ammonia

Ans: C. Ammonia into nitrite


Question 8.

Nitrification is the biological process of converting

A. N2 into nitrate
B. N2 into nitrite
C. Ammonia into nitrite
D. Ammonia into N2

Ans: C. Ammonia into nitrite


Question 9.

The resources which can be used continuously, year-after-year are called

A. Biotic
B. Abiotic
C. Non-renewable
D. Renewable

Ans: D. Renewable


Question 10.

Formation of ozone hole is maximum over

A. Africa
B. India
C. Antarctica
D. Europe

Ans: C. Antarctica


Question 11.

Greenhouse effect is caused by

A. Nitrogen
B. Carbon dioxide
C. Carbon monoxide
D. Nitrogen dioxide

Ans: B. Carbon dioxide


Question 12.

Besides CO2, the other green house gas is

A. CH4
B. N2
C. Ar
D. O2

Ans: A. CH4


Question 13.

The highest volume of gases in lower atmosphere is comprised of

A. Hydrogen
B. Carbon dioxide
C. Oxygen
D. Nitrogen

Ans: D. Nitrogen


Question 14.

Ozone saves the biosphere by absorbing high energy radiations called __ .

A. Infra-red (IR)
B. Gamma rays
C. Ultraviolet rays (UV)
D. X–rays

Ans: C. Ultraviolet rays (UV)


Question 15.

The lowest layer of earth’s atmosphere is

A. Troposphere
B. Stratosphere
C. Mesosphere
D. Ionosphere

Ans: A. Troposphere


Question 16.

The greenhouse effect is caused by the higher level of which gas in the atmosphere ?

A. Carbon monoxide
B. Carbon dioxide
C. Nitrous oxide
D. Sulphur dioxide

Ans: B. Carbon dioxide


Question 17.

What is the maximum Water Vapour content in the atmosphere?

A. 2 to 3 per cent
B. 3 to 4 per cent
C. 4 to 5 per cent
D. 5 to 6 per cent

Ans: B. 3 to 4 per cent


Question 18.

Which one of the following is not a cause for present global warming and climate change ?

A. CFC emission
B. Carbon dioxide emission
C. Deforestation
D. Methane emission

Ans: C. Deforestation


Question 19.

Earth’s atmosphere is an envelope of gases extending to a height of

A. 100 km
B. 150 km
C. 200 km
D. 300 km

Ans: C. 200 km


Question 20.

The atmospheric gas that is mainly responsible for green house effect :

A. Ozone
B. Nitrogen
C. Oxygen
D. Carbon dioxide

Ans: D. Carbon dioxide


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment