Chemistry Multiple Choice Questions Set – 2

Question 1.

The Latin word formica means ant. The name formic acid is derived from this Latin word because

A. this acid, in ancient times, was used to eliminate ant-hills
B. this corrosive acid is secreted by ants to drive away their enemies
C. this acid was first obtained by the distillation of ants
D. ants are attracted by the odour of this acid

Ans: C. this acid was first obtained by the distillation of ants


Question 2.

The main use of salt in the diet is to

A. make the taste of food better
B. produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food
C. ease the process of cooking
D. increase the solubility of food particles in water

Ans: B. produce in small amounts the hydrochloric acid required for the digestion of food


Question 3.

The oil used in the froth floatation process is

A. coconut oil
B. olive oil
C. kerosene oil
D. pine oil

Ans: D. pine oil


Question 4.

The mass number of a nucleus is

A. always less than its atomic number
B. the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
C. always more than the atomic weight
D. a fraction

Ans: B. the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus


Question 5.

The ore which is found in abundance in India is

A. monazite
B. fluorspar
C. bauxite
D. magnetite

Ans: A. monazite


Question 6.

The monomer of polythene is

A. vinyl chloride
B. ethylene
C. ethyl alcohol
D. None of the above

Ans: B. ethylene


Question 7.

The number of waves in n x 10th Bohr’s orbit are

A. n2
B. n
C. n-2
D. n3

Ans: B. n


Question 8.

The inexpensive and commonly used variety of glass is called soda glass. It is called so because

A. was used initially for making bottles of soda(carbonated drink)
B. is made using soda(sodium carbonate)
C. was initially used for storing sodium carbonate
D. is made using soda lime

Ans: B. is made using soda(sodium carbonate)


Question 9.

The inherited traits of an organism are controlled by

A.RNA molecules
B. nucleotides
C. DNA molecules
D. enzymes

Ans: C. DNA molecules


Question 10.

The luster of a metal is due to

A. its high density
B. its high polishing
C. its chemical inertness
D. presence of free electrons

Ans: D. presence of free electrons


Question 11.

The mass of one Avogadro number of helium atom is

A. 1.00 gram
B. 4.00 gram
C. 8.00 gram
D. 4 x 6.02 x 1023 gram

Ans: D. 4 x 6.02 x 1023 gram


Question 12.

The gas used in the manufacture of vanaspati from vegetable oil is

A. hydrogen
B. oxygen
C. nitrogen
D. carbon dioxide

Ans: A. hydrogen


Question 13.

The heat energy produced when the human body metabolises 1 gram of fat is

A. 30 KJ
B. 1 KJ
C. 39 KJ
D. 29 KJ

Ans: C. 39 KJ


Question 14.

The number of water molecules present in a drop of water (volume 0.0018 ml) at room temperature is

A. 1.568 x 103
B. 6.023 x 1019
C. 4.84 x 1017
D. 6.023 x 1023

Ans: B. 6.023 x 1019


Question 15.

The items amenable to detection by soft x-rays are

A. contrabands
B. lead in bullets
C.narcotics
D. genuine coins from counterfeit coins

Ans: D. genuine coins from counterfeit coins


Question 16.

The ionic radii of N3-, O2-, F- and Na+ follows the order

A. N3- > O2- > F- > Na+
B. N3- > Na+ > O2- > F-
C. Na+ > O2- > N3- > F-
D. O2- > F- > Na+ > N3-

Ans: A. N3- > O2- > F- > Na+


Question 17.

What are the number of moles of CO2 which contains 16 g of oxygen?

A. 0.5 mole
B. 0.2 mole
C. 0.4 mole
D. 0.25 mole

Ans: A. 0.5 mole


Question 18.

The most malleable metal is

A. platinum
B. silver
C. iron
D. gold

Ans: D. gold


Question 19.

The material which can be deformed permanently by heat and pressure is called a

A. thermoplastic
B. thermoset
C. chemical compound
D. polymer

Ans: B. thermoset


Question 20.

The graphite rods in the nuclear reactor

A. react with U to release energy
B. produce neutrons
C. undergo combustion which triggers the nuclear fission
D. convert fast moving neutrons into thermal neutrons

Ans: D. convert fast moving neutrons into thermal neutrons


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment