Chemistry Multiple Choice Questions Set – 19

Question 1.

Spirit in contact with body gives cool sensation because it is :

A. Liquid
B. Transparent
C. Highly volatile
D. A good conductor

Ans: C. Highly volatile


Question 2.

Which of the following is a renewable source of energy ?

A. Coal
B. Geothermal power
C. Natural gas
D. Uranium

Ans: B. Geothermal power


Question 3.

For generation of biogas, the materials commonly used are

A. Animal wastes
B. Crop residues
C. Aquatic plants
D. Forest residues

Ans: A. Animal wastes


Question 4.

Which one is a sublime substance?

A. Table salt
B. Sugar
C. Iodine
D. Potassium Iodide

Ans: C. Iodine


Question 5.

Gobar gas contains mainly :

A. Methane
B. Ethylene
C. Propylene
D. Acetylene

Ans: A. Methane


Question 6.

The main constituent of natural gas is

A. Methane
B. Ethane
C. Butane
D. Propane

Ans: A. Methane


Question 7.

The biogas used for cooking is a mixture of which of the following?

A. Carbon dioxide and oxygen
B. Isobutane and propane
C. Methane and carbon monoxide
D. Methane and carbon dioxide

Ans: D. Methane and carbon dioxide


Question 8.

Gobar gas mainly contains

A. Carbon dioxide
B. Carbon monoxide
C. Hydrogen sulphide
D. Methane

Ans: D. Methane


Question 9.

Which of the following is biodegradable ?

A. Paper
B. D.D.T.
C. Aluminium
D. Plastic

Ans: A. Paper


Question 10.

The major constituent of gobar gas is

A. Carbon dioxide
B. Methane
C. Butane
D. Isobutane

Ans: B. Methane


Question 11.

The main constituent of biogas is

A. Oxygen
B. Methane
C. Acetic acid
D. Methyl alcohol

Ans: B. Methane


Question 12.

Which of the following is a commercial source of energy?

A. Agricultural waste
B. Dried dung
C. Sun
D. Natural gas

Ans: D. Natural gas


Question 13.

__ is a by product of sewage treatment and can be decomposed to produce biogas

A. Sewage
B. Sludge
C. Sewer
D. Scum

Ans: B. Sludge


Question 14.

An example of replenishable energy source is–

A. Coal
B. Petroleum
C. Lignite
D. Biomass

Ans: D. Biomass


Question 15.

Which of the following is not a commercial source of energy?

A. Coal
B. Petroleum
C. Natural Gas
D. Firewood

Ans: D. Firewood


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment