Chemistry Multiple Choice Questions Set – 17

Question 1.

Copper substances when exposed to air gains a green coating due to the formation of:

A. CuO
B. CuCO3 Cu(OH)2
C. CuSO4
D. Cu(NO3)2

Ans: B. CuCO3 Cu(OH)2


Question 2.

Which among the following is used to dilute oxygen in the gas cylinders used by divers ?

A. Krypton
B. Argon
C. Helium
D. Neon

Ans: C. Helium


Question 3.

Which one among the following is not a mixture?

A. Graphite
B. Glass
C. Brass
D. Steel

Ans: A. Graphite


Question 4.

The material used in the manufacture of lead pencil is

A. Graphite
B. Lead
C. Carbon
D. Mica

Ans: A. Graphite


Question 5.

Browning of paper in old books is caused by

A. Frequent use
B. Lack of aeration
C. Collection of dust
D. Oxidation of cellulose

Ans: D. Oxidation of cellulose


Question 6.

Which one element from below list is liquid at room temperature?

A. Zinc
B. Argon
C. Lead
D. Bromine

Ans: D. Bromine


Question 7.

The gas used to dilute oxygen for breathing by deep sea divers is:

A. Neon
B. Argon
C. Nitrogen
D. Helium

Ans: D. Helium


Question 8.

Water can be separated from alcohol water mixture by

A. Decantation
B. Evaporation
C. Distillation
D. Sublimation

Ans: C. Distillation


Question 9.

Catalyst is a substance which

A. Increases the rate of the reaction
B. Decreases the rate of reaction
C. Has no action on the rate of the reaction
D. None of these

Ans: D. None of these


Question 10.

Which among the following elements is found in maximum percentage in the human body ?

A. Carbon
B. Hydrogen
C. Nitrozen
D. Oxygen

Ans: D. Oxygen


Question 11.

The most abundant element in the human body is

A. Carbon
B. Iron
C. Nitrogen
D. Oxygen

Ans: D. Oxygen


Question 12.

In addition to hydrogen, the other abundant element present on Sun’s surface is

A. Helium
B. Neon
C. Argon
D. Oxygen

Ans: A. Helium


Question 13.

When quick lime is added to water

A. Heat is liberated
B. Heat is absorbed
C. Temperature decreases
D. No heat change takes place

Ans: A. Heat is liberated


Question 14.

Iodine can be separated from a mixture of Iodine and Potassium Chloride by

A. Sedimentation
B. Filtration
C. Sublimation
D. Distillation

Ans: C. Sublimation


Question 15.

The most abundant element in the earth’s atmosphere is

A. Argon
B. Nitrogen
C. Oxygen
D. Krypton

Ans: B. Nitrogen


Question 16.

The most abundant element by number in the living system is :

A. Nitrogen
B. Hydrogen
C. Oxygen
D. Carbon

Ans: B. Hydrogen


Question 17.

What is the element that is in the highest percentage in the composition of the earth ?

A. Silicon
B. Oxygen
C. Magnesium
D. Iron

Ans: B. Oxygen


Question 18.

The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing is:

A. Neon
B. Argon
C. Krypton
D. Helium

Ans: D. Helium


Question 19.

Select the one which is not a mixture :

A. Air
B. Gasoline
C. LPG
D. Distilled water

Ans: D. Distilled water


Question 20.

What is the element required for solar energy conversion ?

A. Beryllium
B. Tantalum
C. Silicon
D. Ultra pure carbon

Ans: C. Silicon


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment