Chemistry Multiple Choice Questions Set – 16

Question 1.

Atoms of same element having different mass numbers are called________

A. Isobars
B. Isotopes
C. Isotones
D. Isomers

Ans: B. Isotopes


Question 2.

In an oxygen molecule, two atoms are united by

A. One bond
B. Two bonds
C. Three bonds
D. Four bonds

Ans: B. Two bonds


Question 3.

Atomic number of an atom gives the number of which of the following ?

A. Electrons
B. Protons
C. Neutrons
D. Neutrons and protons

Ans: B. Protons


Question 4.

Colour imparted to the Bunsen flame by strontium salt is

A. Bluish green
B. Apple-green
C. Brick red
D. Crimson red

Ans: D. Crimson red


Question 5.

How many neutrons does iron have?

A. 8
B. 13
C. 26
D. 30

Ans: D. 30


Question 6.

How many electrons are there in a Hydrogen atom?

A. One
B.Two
C. Three
D. Four

Ans: A. One


Question 7.

The chemical bahaviour of an atom depends upon

A. The number of protons in its nucleus
B. The number of neutrons in the nucleus
C. The number of electrons orbiting around the nucleus
D. The number of nucleons in the nucleus

Ans: C. The number of electrons orbiting around the nucleus


Question 8.

An oxidising agent is a

A. An electron acceptor
B. An electron donor
C. In a chemical reaction its oxidation number increases
D. It releases H2 in a chemical reaction

Ans: A. An electron acceptor


Question 9.

The electronic configuration of an atom having atomic number ‘20’ is

A. 2, 8, 10
B. 2, 6, 8, 4
C. 2, 8, 8, 2
D. 2, 10, 8

Ans: C. 2, 8, 8, 2


Question 10.

The third shell of an atom can have a maximum of __ electrons.

A. 13
B. 15
C. 18
D. 21

Ans: C. 11


Question 18.

Which one of the following has a maximum tendency to form M3 ion ?

A. N
B. Bi
C. P
D. As

Ans: A. N


Question 12.

Silver gets corroded due to __ in air.

A. Oxygen
B. Hydrogen Sulphide
C. Carbon dioxide
D. Nitrogen

Ans: B. Hydrogen Sulphide


Question 13.

Nucleus of an atom consists of.

A. Proton
B. Neutron
C. Proton and Neutron
D. Electron, Proton and Neutron

Ans: C. Proton and Neutron


Question 14.

Who developed the model of atomic structure ?

A. Bohr and Rutherford
B.Volta
C. Alfred Nobel
D. Faraday

Ans: A. Bohr and Rutherford


Question 15.

A matured mammalian cell without nucleus is

A. Lymphocyte
B. Erythrocyte
C. Spermatozoan
D. Oocyte

Ans: B. Erythrocyte


Question 16.

Which of the following causes the rusting of iron?
a. Oxidation
b. Reduction
c. Chemical reaction with oxygen
d. Chemical reaction with CO2

A. A and B
B. B and C
C. C and D
D. A and C

Ans: D. A and C


Question 17.

Which of the following is not a nucleon?

A. Proton
B. Neutron
C. Electron
D. Positron

Ans: D. Positron


Question 18.

Which among the following is a covalent compound ?

A. Calcium chloride
B. Magnesium fluoride
C. Sodium chloride
D. Carbon tetrachloride

Ans: D. Carbon tetrachloride


Question 19.

Which of the following metals can displace copper from copper sulphate solution ?

A. Platinum
B. Mercury
C. Iron
D. Gold

Ans: C. Iron


Question 20.

Photo-oxidation process is initiated by

A. Light
B. Heat
C. Oxygen
D. Catalyst

Ans: A. Light


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment