Chemistry Multiple Choice Questions Set – 15

Question 1.

All isotopes of the same element have __

A. Different atomic numbers and different atomic mass
B. Different atomic numbers and the same atomic mass
C. The same atomic number but different atomic masses
D. The same atomic number and the atomic mass

Ans: C. The same atomic number but different atomic masses


Question 2.

Atoms having the same number of protons but different number of neutrons are called :

A. Isotopes
B. Cations
C. Higgs-boson
D. Anions

Ans: A. Isotopes


Question 3.

Atomic number is the number equal to

A. Protons
B. Electrons
C. Neutrons
D. None of the above

Ans: A. Protons


Question 4.

The fundamental particles present in the nucleus of an atom are

A. Electron, proton
B. Proton, neutron
C. Neutron, electron
D. Neutron, positron

Ans: B. Proton, neutron


Question 5.

Chemical properties of isotopes

A. Must be same
B. Must be different
C. Need not be same
D. Need not be different

Ans: A. Must be same


Question 6.

Rutherford’s scattering experiment proved the presence of

A. Atoms in all matter
B. Electrons in atoms
C. Neutrons in atoms
D. Nucleus in atoms

Ans: D. Nucleus in atoms


Question 7.

J.J. Thomson’s proposed model of atom is generally called __ model.

A. Cream and cake
B. Plum and pudding
C. Plum and cake
D. Cream and pudding

Ans: B. Plum and pudding


Question 8.

Which of the following does the nucleus of an atom consists of?

A. Protons and neutrons
B. Protons and electrons
C. Electrons
D. Protons

Ans: A. Protons and neutrons


Question 9.

Number of neutrons in an atom of hydrogen is

A. One
B. Zero
C. Two
D. Three

Ans: B. Zero


Question 10.

What particles move around the nucleus of an atom and are negatively charged?

A. Electrons
B. Protons
C. Positrons
D. Neutrons

Ans: A. Electrons


Question 11.

The nucleus of an atom consists of

A. Protons and Neutrons
B. Neutrons and Electrons
C. Electrons only
D. None of the above

Ans: A. Protons and Neutrons


Question 12.

The atomic number of carbon is 6 and its atomic mass is 12. How many are there protons in the nucleus of carbon ?

A. 6
B. 12
C. 18
D. Zero

Ans: A. 6


Question 13.

All isotopes of the same element have __

A. Different atomic numbers and different atomic mass
B. Different atomic numbers and the same atomic mass
C. The same atomic number but different atomic masses
D. The same atomic number and the atomic mass

Ans: C. The same atomic number but different atomic masses


Question 14.

The mass number of a nucleus is

A. Always less than its atomic number
B. Always more than its atomic number
C. Always equal to its atomic number
D. Sometimes more and somtimes equal to its atomic number

Ans: D. Sometimes more and somtimes equal to its atomic number


Question 15.

An atom of an element has atomic number 17 and mass number 36. The number of neutrons in its nucleus is

A. 17
B. 19
C. 36
D. 53

Ans: B. 19


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment