Chemistry Multiple Choice Questions Set – 13

Question 1.

Bleaching powder is used in drinking water as a/an

A. Disinfectant
B. Antibiotic
C. Antiseptic
D. Coagulant

Ans: A. Disinfectant


Question 2.

Water cycle refers to

A. An integrated attempt to recycle water in relatively arid regions
B. Constant movement of water from ocean to land and back to ocean once again
C. Scientific management of water in areas excessively plagued with water-logging
D. Water distribution in relatively dry areas

Ans: B. Constant movement of water from ocean to land and back to ocean once again


Question 3.

Which of the following appeared to be with a significant potential for accumulation through food chains ?

A. DDT
B. Parathion
C. Lindane
D. Carbaryl

Ans: A. DDT


Question 4.

Oxide of sulphur present in the atmosphere are washed down by rains to cause :

A. Depletion of fossil fuel reserves
B. Eutrophication in lakes
C. Lowering of pH of soil
D. Industrial smog formation

Ans: A. Depletion of fossil fuel reserves


Question 5.

The process of removing calcium and magnesium from hard water is known as

A. Sedimentation
B. Filtration
C. Flocculation
D. Water softening

Ans: D. Water softening


Question 6.

Permanent hardness of water may be removed by addition of

A. Alum
B. Sodium carbonate
C. Lime
D. Potassium Permangante

Ans: B. Sodium carbonate


Question 7.

Higher concentration of nitrogen dioxide in atmosphere air causes

A. Cancer
B. Bronchitis
C. Asphyxiation
D. Corrosion

Ans: B. Bronchitis


Question 8.

Supersonic jet causes pollution by thinning of

A. O3 layer
B. O4 layer
C. SO2 layer
D. CO2 layer

Ans: A. O3 layer


Question 9.

Hard water and soft water can be distinguished by using

A. Dilute acid
B. Ordinary soap
C. Detergent
D. Liquid soap

Ans: C. Detergent


Question 10.

Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by

A. Oxides of carbon and nitrogen
B. Oxides of nitrogen and sulphur
C. Oxides of nitrogen and phosphorous
D. None of these

Ans: B. Oxides of nitrogen and sulphur


Question 11.

Which of the following in automobile exhaust can cause cancer?

A. Oxides of nitrogen
B. Carbon monoxide
C. Lead
D. Polyclinic hydrocarbons

Ans: D. Polyclinic hydrocarbons


Question 12.

The pollutant responsible for ozone holes is __

A. CO2
B. SO2
C. CO
D. CFC

Ans: D. CFC


Question 13.

Which method will be employed to test the hardness of water?

A. Boiling
B. Distillation
C. Formation of lather with soap
D. None of these

Ans: C. Formation of lather with soap


Question 14.

What are the components responsible for acid rain?

A. Nitrogen monoxide (NO) and Carbon monoxide (CO)
B. Sulphur dioxide (SO2) and Nitrogen oxides (NOx)
C. Carbon dioxide (CO2) and Carbon monoxide (CO)
D. Oxides of carbon (COx) and Oxides of nitrogen (NOx)

Ans: B. Sulphur dioxide (SO2) and Nitrogen oxides (NOx)


Question 15.

White lung cancer is caused by

A. Asbestos
B. Silica
C. Textiles
D. Paper

Ans: C. Textiles


Question 16.

Major gaseous pollutant of the thermal power station is

A. H2 S
B. NH3
C. NO2
D. SO2

Ans: D. SO2


Question 17.

The purest form of water is

A. Tap water
B. Rain water
C. Ground water
D. Distilled water

Ans: B. Rain water


Question 18.

Which gas emitted by power stations causes acid rain?

A. Carbon dioxide
B. Sulphur dioxide
C. Helium
D. Nitrogen

Ans: B. Sulphur dioxide


Question 19.

Which of the following is a man-made source of air pollution ?

A. Automobile exhaust
B. Forest fire
C. Bacterial action in soil and swamp areas
D. All of the above

Ans: A. Automobile exhaust


Question 20.

The gas causing acid rain in an industrial area is

A. Carbon dioxide
B. Carbon monoxide
C. Sulphur dioxide
D. Methane

Ans: C. Sulphur dioxide


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment