Chemistry Multiple Choice Questions Set – 12

Question 1.

Which of the following is used as non-stick coating for cooking utensils?

A.Perspex
B.Styrofoam
C. Polystyrene
D.Teflon

Ans: D.Teflon


Question 2.

Terylene is a condensation polymer of ethylene glycol and which acid?

A. Benzoic Acid
B. Salicylic acid
C. Phthalic acid
D. Terephthalic acid

Ans: D. Terephthalic acid


Question 3.

Which of the following is a natural polymer?

A. Bakelite
B.Nylon
C. Polythene
D. Starch

Ans: D. Starch


Question 4.

What is the chemical symbol of mercury?

A. Mr
B. Mg
C. Hg
D. None of the above

Ans: C. Hg


Question 5.

The fibre least prone to catch fire is

A. Nylon
B. Polyester
C. Cotton
D. Terylene

Ans: C. Cotton


Question 6.

The material known in commerce as Terylene is a

A. Synthetic fibre
B. Natural fibre
C. Modified natural fibre
D. Blend of cotton and silk

Ans: A. Synthetic fibre


Question 7.

Plastic is a type of

A. Polyester
B. Polymer
C. Acrylic
D. None of the above

Ans: B. Polymer


Question 8.

Which of the following is a monoatomic gas?

A. Oxygen
B. Neon
C. Nitrogen
D. Fluorine

Ans: B. Neon


Question 9.

Which of the following is used to make light weight, but strong plastic ?

A. Nylon
B. Polythene
C. Polyvinyl Chloride
D. Methyl Methacrylate

Ans: C. Polyvinyl Chloride


Question 10.

Nylon is a type of

A. Polyamide
B. Polyolefin
C. Polyester
D. Acrylic

Ans: A. Polyamide


Question 11.

Polythene is polymer of

A. Ethylene
B. Propylene
C. Acetylene
D. Aniline

Ans: A. Ethylene


Question 12.

The purest form of water in nature is

A. Rain water
B. Lake water
C. River water
D. Sea water

Ans: A. Rain water


Question 13.

Which of the following fibres catches fire least ?

A. Nylon
B. Cotton
C. Rayon
D. Terricot

Ans: B. Cotton


Question 14.

Nylon is made up of :

A. Polyamide
B.Polyester
C. Polyethylene
D. Polypropylene

Ans: A. Polyamide


Question 15.

Glycol is used to manufacture which of the following ?

A. Nylon
B. Artificial silk
C. Terylene
D. Rubber

Ans: C. Terylene


Question 16.

In drinking water supply, which of the following treatments is not involved

A. Coagulation
B. Sedimentation
C. Softening
D. Disinfection

Ans: C. Softening


Question 17.

Non-stick kitchenwares are coated with

A. PVC
B. Graphite
C. Teflon
D. Silicon

Ans: C. Teflon


Question 18.

Nylon threads are made of

A. Polyester polymer
B. Polyamide polymer
C. Polyvinyl polymer
D. Polysaccharide

Ans: B. Polyamide polymer


Question 19.

Silk fibre chemically is :

A. Carbohydrate
B. Fat
C. Protein
D. Cellulose

Ans: C. Protein


Question 20.

The two metal ions that cause hardness to water are:

A. Calcium, Magnesium
B. Sodium, Calcium
C. Sodium, Potassium
D. Sodium, Magnesium

Ans: A. Calcium, Magnesium


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment