Chemistry Multiple Choice Questions Set – 11

Question 1.

Which one of the following elements is an example of noble gas ?

A. Nitrogen
B. Hydrogen
C. Chlorine
D. Helium

Ans: D. Helium


Question 2.

Which of the following is very reactive and kept in kerosene?

A. Sodium
B. Potassium
C. Iodine
D. Bromine

Ans: A. Sodium


Question 3.

Mercury is a :

A. Solid metal
B. Liquid metal
C. Solid non-metal
D. Liquid non-metal

Ans: B. Liquid metal


Question 4.

The first metal used by a man was

A. Copper
B. Silver
C. Bronze
D. Brass

Ans: A. Copper


Question 5.

Helium gas is filled in balloons because

A. Its atomic number is 2
B. It is lighter than air
C. It is one of the constitutents of water
D. It is a noble gas

Ans: B. It is lighter than air


Question 6.

Which metal does not undergo corrosion due to the formation of oxide layer?

A. Copper
B. Iron
C. Aluminium
D. Zinc

Ans: C. Aluminium


Question 7.

The lustre of the metals is because of

A. High density, due to closed packing of atoms
B. High polish
C. Reflection of light due to the presence of free electrons
D. Absorption of light due to the presence of cavities

Ans: C. Reflection of light due to the presence of free electrons


Question 8.

The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing is

A. Neon
B. Krypton
C. Argon
D. Helium

Ans: D. Helium


Question 9.

The wire of flash bulb is made of:

A. Copper
B. Barium
C. Magnesium
D. Silver

Ans: C. Magnesium


Question 10.

The non-metal found in the liquid state is

A. Bromine
B. Nitrogen
C. Fluorine
D. Chlorine

Ans: A. Bromine


Question 11.

Which metal is extracted from sea water?

A. Potassium
B. Magnesium
C. Aluminium
D. Beryllium

Ans: B. Magnesium


Question 12.

At room temperature, the metal that remains liquid is:

A. Mercury
B. Platinum
C. Lead
D. Zinc

Ans: A. Mercury


Question 13.

Identify the metal which is non toxic in nature.

A. Chromium
B. Gold
C. Cadmium
D. Cobalt

Ans: B. Gold


Question 14.

Which among the following is liquid non-metal ?

A. Mercury
B.Bromine
C. Water
D. Alcohol

Ans: B.Bromine


Question 15.

The rusting of iron is a/an

A. Physical change
B.Electrochemical change
C. Electrical change
D. None of the above

Ans: B.Electrochemical change


Question 16.

A metal is exposed to the atmosphere for sometime. It becomes coated with green carbonate. The metal must be

A. Silver
B. Copper
C. Aluminium
D. Zinc

Ans: B. Copper


Question 17.

Iron rusts quickly in

A. Rain water
B. Sea water
C. Distilled water
D. River water

Ans: B. Sea water


Question 18.

Metal are good conductors, because

A. They contain free electrons
B. The molecules in them are very close to each other
C. The molecules in them collide very freely
D. They contain reflecting surface

Ans: A. They contain free electrons


Question 19.

When iron rusts, its weight

A. Decreases
B. Increases
C. Remains the same
D. First increases and then decreases

Ans: B. Increases


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment