Chemistry Multiple Choice Questions Set – 10

Question 1.

Sea water can be purified by the process of

A. Distillation
B.Evaporation
C. Filtration
D. Fractional distillation

Ans: A. Distillation


Question 2.

Element 106 was discovered by

A. Rutherford
B. Seaborg
C. Lawrence
D. Kurchatove

Ans: B. Seaborg


Question 3.

Which of the following is not a noble gas ?

A. Hydrogen
B. Helium
C. Neon
D. Argon

Ans: A. Hydrogen


Question 4.

Which among the following metals provides amphoteric oxide ?

A. Sodium
B. Silver
C. Aluminium
D. Calcium

Ans: C. Aluminium


Question 5.

A mixture of water and alcohol can be separated by

A. Filtration
B. Evaporation
C. Decantation
D. Distillation

Ans: D. Distillation


Question 6.

The gas used for filling weather balloons is

A. Helium
B. Hydrogen
C. Air
D. Nitrogen

Ans: A. Helium


Question 7.

Milk is a

A. Mixture
B. Element
C. Metal
D. None of these

Ans: A. Mixture


Question 8.

Impure camphor is purified by

A. Sublimation
B. Fractional crystallisation
C. Fractional distillation
D. Steam distillation

Ans: A. Sublimation


Question 9.

Which one is a naturally occuring noble gas?

A. Sodium
B. Potassium
C. Argon
D. Boron

Ans: C. Argon


Question 10.

The most abundant element is

A. Calcium
B. Silicon
C. Oxygen
D. Nitrogen

Ans: C. Oxygen


Question 11.

Mixture can be

A. Homogeneous
B. Heterogeneous
C. Both A and B
D. Pure substance

Ans: C. Both A and B


Question 12.

Iron filings can be separated from a heterogeneous mixture using the technique of :

A. Sublimation
B. Magnetization
C. Sedimentation
D. Evaporation

Ans: B. Magnetization


Question 13.

Total number of naturally occurring elements

A. 62
B. 92
C. 98
D. 110

Ans: B. 92


Question 14.

A balloon filled with helium rises in air because

A. Air exerts an upward force on the balloon
B. The balloon is weightless
C. Helium is less dense than air
D. Helium pushes down on the air below the balloon

Ans: C. Helium is less dense than air


Question 15.

Which one out of the following helps in burning ?

A. Oxygen
B. Carbon monoxide
C. Nitrogen
D. Carbon dioxide

Ans: A. Oxygen


Question 16.

Electric bulbs are filled with :

A. Nitrogen
B. Carbon dioxide
C. Argon
D. Oxygen

Ans: C. Argon


Question 17.

The coloured discharge tubes for advertisement mainly contain

A. Xenon
B. Argon
C. Helium
D. Neon

Ans: D. Neon


Question 18.

Which one of the following is also known as solution ?

A. A compound
B. A homogeneous mixture
C. A heterogeneous mixture
D. A suspension

Ans: B. A homogeneous mixture


Question 19.

Except mercury which is the other metal that is liquid at standard conditions for temperature and pressure?

A. Lead
B. Bromine
C. Barium
D. Magnesium

Ans: B. Bromine


Question 20.

The most abundant inert gas in the atmosphere is

A. Helium
B. Neon
C. Argon
D. Krypton

Ans: C. Argon


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment