Chemistry Multiple Choice Questions Set – 1

Question 1.

Which of the following phenomenon is considered responsible for Global Warming?

A. Greenhouse effect
B. Fire in coal mines
C. Dry farming
D. Monsoon
E. Trade winds

Ans: A. Greenhouse effect


Question 2.

The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of

A. p-electrons in Ne(Z = 10)
B. s-electrons in Mg(Z = 12)
C. d-electrons in Fe(Z = 26)
D. p-electrons in CI(Z = 17)

Ans: D. p-electrons in CI(Z = 17)


Question 3.

The main buffer system of the human blood is

A. H2CO3 – HCO3
B. H2CO3 – CO32-
C. CH3COOH – CH3COO-
D. NH2CONH2 – NH2CONH+

Ans: A. H2CO3 – HCO3


Question 4.

The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are

A. electrons
B. positrons
C. neutrons
D. mesons

Ans: D. mesons


Question 5.

The nucleus of an atom consists of

A. electrons and neutrons
B. electrons and protons
C. protons and neutrons
D. All of the above

Ans: C. protons and neutrons


Question 6.

The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

A. smelting
B. roasting
C. calcinations
D. froth floatation

Ans: A. smelting


Question 7.

The gas present in the stratosphere which filters out some of the sun’s ultraviolet light and provides an effective shield against radiation damage to living things is

A. helium
B. ozone
C. oxygen
D. methane

Ans: B. ozone


Question 8.

The mass of P4O10 that will be obtained from the reaction of 1.33 gram of P4 and 5.07 of oxygen is

A. 2.05 gram
B. 3.05 gram
C. 4.05 gram
D. 5.05 gram

Ans: B. 3.05 gram


Question 9.

The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

A. molality
B. molarity
C. normality
D. formality

Ans: A. molality


Question 10.

The molecules of which gas have highest speed?

A. H2 at -73oC
B. CH4 at 300 K
C. N2 at 1,027oC
D. O2 at 0oC

Ans: A. H2 at -73oC


Question 11.

The most commonly used bleaching agent is

A. alcohol
B. carbon dioxide
C. chlorine
D. sodium chlorine

Ans: C. chlorine


Question 12.

The octane number of zero is assigned to

A. 2-methyl octane
B. n-heptane
C. iso-octane
D. 3-methyl octane

Ans: B. n-heptane


Question 13.

The most electronegative element among the following is

A. sodium
B. bromine
C. fluorine
D. oxygen

Ans: C. fluorine


Question 14.

The oldest rocks in the earth’s crust were once molten, and came from deep inside the earth. The molten rock, called magma, spewed out in volcanic eruptions during the earth’s early life and solidified into hard rock’s called

A. granite
B. basalt
C. igneous rocks
D. sedimentary rocks

Ans: C. igneous rocks


Question 15.

The nucleus of a hydrogen atom consists of

A. 1 proton only
B. 1 proton + 2 neutron
C. 1 neutron only
D. 1 electron only

Ans: A. 1 proton only


Question 16.

The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is

A. Ni
B. Pb
C. Cu
D. Pt

Ans: A. Ni


Question 17.

The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

A. Na
B. Ag
C. Hg
D. Fe

Ans: D. Fe


Question 18.

The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is

A. Dalton’s law
B. Gay Lussac’s law
C. Henry’s law
D. Raoult’s law

Ans: C. Henry’s law


Question 19.

The heat required to raise the temperature of body by 1 K is called

A. specific heat
B. thermal capacity
C. water equivalent
D. None of the above

Ans: B. thermal capacity


Question 20.

The most abundant rare gas in the atmosphere is

A. He
B. Ne
C. Ar
D. Xe

Ans: C. Ar


Chemistry GK MCQs all set


We hope the given GK MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment