CBSE Class 8 English It so Happened Book Lesson 9 “The Comet-I” MCQs with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Indrani had woken up because

(a) Duttada had gone
(b) She felt for the adjoining pillow and found no one there
(c) she did not know where Duttada was
(d) there was a burst of cool breeze

Answer: (d) there was a burst of cool breeze


Q2. “IT was a moonless night in __

(a) September
(b) October
(c) November
(d) December

Answer: (d) December


Q3. Dibya was a

(a) woman who was Dutta’s friend
(b) woman who was Indrani’s friend
(c) maid who worked for them
(d) telescope which Duttada had

Answer: (d) telescope which Duttada had


Q4. What disturbed Indrani Debi’s sleep?

(a) Cold weather
(b) Burst of cool breeze
(c) Noises from the roof
(d) Absence of his husband

Answer: (b) Burst of cool breeze


Q5. The telescope was for Duttada

(a) an instrument
(b) something to help him
(c) fulfilment of an ambition
(d) a good investment

Answer: (c) fulfilment of an ambition


Q6. Who was he hobnobbing with?

(a) Dibya
(b) Indrani Debi
(c) Himself
(d) No one

Answer: (a) Dibya


Q7. Navin Babu was to Duttada

(a) a friend
(b) a doctor
(c) a son
(d) a brother

Answer: (b) a doctor


Q8. What did she smile about?

(a) His hobnobbing
(b) Knowing her husband was oblivious of practical problems of living
(c) The cold weather
(d) The cool breeze

Answer: (b) Knowing her husband was oblivious of practical problems of living


Q9. Duttada’s secret ambition was to

(a) discover a new comet
(b) go to London
(c) be famous and wealthy
(d) Just look into the sky and watch it

Answer: (a) discover a new comet


Q10. What do you mean by ‘tete-a-tete’?

(a) Public meeting
(b) Public announcement
(c) Private meeting
(d) None of the above

Answer: (c) Private meeting


Q11. Comets are different from planets because they

(a) orbit round the sun
(b) are small in size
(c) can be new unlike the planets
(d) are generally close to the sun

Answer: (c) can be new unlike the planets


Q12. What does Dibya Chakshu mean?

(a) Divinity
(b) Divine God
(c) Divine spirit
(d) Divine Eye

Answer: (d) Divine Eye


Q13. Professional astronomers

(a) generally discover comets
(b) generally look at faint stars
(c) discover planets
(d) are not interested in discoveries

Answer: (b) generally look at faint stars


Q14. What does her wife think of Dibya?

(a) A telescope
(b) A designing woman
(c) A man
(d) His husband’s friend

Answer: (b) A designing woman


Q15. “ Barring rare circumstances, the collision is inevitable.” What were those rare circumstances?

(a) Collision with an asteroid
(b) Splitting near the sun
(c) Evaporating
(d) All of the Above

Answer: (d) All of the Above


Q16. How long was Dibya?

(a) Five-inch
(b) Six-inch
(c) Seven-inch
(d) Eight-inch

Answer: (d) Eight-inch


Q17. Who had James given the manuscript to?

(a) Nature
(b) IIA
(c) Sir John
(d) Taylor

Answer: (a) Nature


Q18. What was Duttada’s secret ambition?

(a) To discover an asteroid
(b) To buy a telescope
(c) To spend nights star-gazing
(d) To discover a comet

Answer: (d) To discover a comet


Q19. How would you describe Johnson?

(a) Quiet
(b) Efficient
(c) Both a and b
(d) None of the above

Answer: (c) Both a and b


Q20. Whose orbits are highly eccentric?

(a) Planets
(b) Comets
(c) Asteroids
(d) None of the above

Answer: (b) Comets


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment