CBSE Class 8 English It so Happened Book Lesson 5 “Princess September” MCQs with Answers

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. A little bird came into the room of Princess September when

(a) it was morning
(b) her maids of Honour opened the window
(c) the Princess was fast asleep
(d) the Princess was crying and was hungry

Answer: (d) the Princess was crying and was hungry


Q2. “The King of Siam had a peculiar habit” What habit are they talking about?

(a) Giving gifts on his birthday instead of receiving them
(b) Receiving gifts on his birthday instead of giving them
(c) Receiving gifts on others’ birthdays instead of giving it to them
(d) Giving gifts to others’ on their birthdays instead of receiving it from them

Answer: (a) Giving gifts on his birthday instead of receiving them


Q2. When the little bird had finished his song, the Princess

(a) forgot her hunger
(b) kissed the bird
(c) shut the window
(d) let the bird fly away

Answer: (a) forgot her hunger


Q3. What did the King give to his daughters?

(a) Green parrot in green cage
(b) Green parrot in golden cage
(c) Golden parrot in green cage
(d) He did not give them anything

Answer: (b) Green parrot in golden cage


Q4. The general opinion in the King’s palace was that

(a) the Parrots were better
(b) the bird sang much better than the parrots
(c) the bird was a divine creature
(d) the bird should be put in the cage

Answer: (b) the bird sang much better than the parrots


Q5. What did the parrots say?

(a) God save the King
(b) Pretty Polly
(c) Both A and B
(d) None of the Above

Answer: (c) Both A and B


Q6. All the sisters of Princess September offered to buy her a parrot because

(a) they were jealous of the bird
(b) they really wanted her to have a pet bird
(c) the King had asked them to do so
(d) the Queen had asked them to do so

Answer: (a) they were jealous of the bird


Q7. How many hour(s) did the Princesses give to their parrots each day?

(a) One
(b) Two
(c) Four
(d) Countless hours

Answer: (a) One


Q8. Who did Princess September marry?

(a) King of Cambodia
(b) King of Columbia
(c) King of Canada
(d) King of China

Answer: (a) King of Cambodia


Q9. In how many languages could they say ‘Pretty Polly’?

(a) Five
(b) Seven
(c) Nine
(d) Eleven

Answer: (b) Seven


Q10. “Good gracious me, how _ I am,” he exclaime(d)”

(a) Melodious
(b) Grateful
(c) Fortunate
(d) Stiff

Answer: (d) Stiff


Q11. The Queen of Siam named her daughters after the months because

(a) it was easy to remember
(b) they were born in those months
(c) the king had asked her to do so
(d) the Queen loved those names

Answer: (a) it was easy to remember


Q12. Who is the writer of the story “Princess September”?

(a) Rudyard Kipling
(b) Rabindranath Tagore
(c) T.S. Eliot
(d) Somerset Maugham

Answer: (d) Somerset Maugham


Q13. The youngest of the Queen’s daughters was named

(a) March
(b) September
(c) December
(d) October

Answer: (b) September


Q14. The story talks about the King and Queen of _.

(a) United Kingdom
(b) Siam
(c) Russia
(d) Korea

Answer: (b) Siam


Q15. Princess September got a green parrot in a golden cage

(a) on her birthday
(b) on the Queen’s birthday
(c) on the king’s birthday
(d) on her sister’s birthday

Answer: (c) on the king’s birthday


Q16. How many daughters did they have?

(a) Seven
(b) Eight
(c) Nine
(d) Ten

Answer: (c) Nine


Q17. When the parrot died, the Queen

(a) gave another parrot to Princess September
(b) consoled her
(c) punished September
(d) didn’t do anything

Answer: (c) punished September


Q18. What was the name of the youngest daughter?

(a) January
(b) October
(c) September
(d) August

Answer:(c) September


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment