C basics Multiple Choice Questions – Set 05

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following will increase the value stored in the first element of the fee array by 2?

(A) amount[0] = amount[0] + 2;
(B) amount, fee[0] = amount, fee [0] + 2;
(C) feelnfo.amount[0] = feelnfo.amount[0] + 2;
(D) fee[0].amount = fee[0].amount + 2;

Answer: (D) fee[0].amount = fee[0].amount + 2;


Q2. A function that is called automatically each time an object is destroyed is a

(A) Constructor
(B) Destructor
(C) Destroyer
(D) Terminator

Answer: (B) Destructor


Q3. If you wanted to sort many large objects or structures, it would be most efficient to

(A) Place them in an array and sort the array
(B) Place pointers to them in an array and sort the array
(C) Place them in a linked list and sort the linked list
(D) Place references to them in an array and sort the array

Answer: (B) Place pointers to them in an array and sort the array


Q4. The operator that allocates new memory is _

(A) allocate
(B) mem
(C) new
(D) next

Answer:(C) new


Q5. You can pass _ to functions

(A) Copies of individual structure members
(B) Copies of entire structures
(C) Pointers to structures
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q6. A constructor initialization list produces similar results to

(A) Overriding
(B) Assignment
(C) Redeclaring
(D) Output

Answer: (B) Assignment


Q7. The most efficient data type for a variable that stores the letter C is the _ data type

(A) Character
(B) Double
(C) Float
(D) Long Integer

Answer: (A) Character


Q8. The >> (extraction) operator stops reading characters from the keyboard as soon as the user _

(A) Presses the Enter key
(B) Types a character that is inappropriate for the variable’s data type
(C) Both (a) and (b)
(D) None of these

Answer: (C) Both (a) and (b)


Q9. The null character needs a space of

(A) Zero bytes
(B) One byte
(C) Three bytes
(D) Four bytes

Answer: (B) One byte


Q10. A variable w with a value 67 may be defined with _

(A) int w = 67;
(B) int w(67);
(C) int 67(w);
(D) Both (a) and (b), but not (c)

Answer: (D) Both (a) and (b), but not (c)


Q11. The most common operation used in constructors is

(A) Addition
(B) Overloading
(C) Assignment
(D) Polymorphism

Answer:(C) Assignment


Q12. If you want to use a class to define objects in many different programs, you should define the class in a C++ _ file

(A) Header
(B) Program
(C) Source
(D) Text

Answer: (A) Header


Q13. Which of the following is a C++ class?

(A) >>
(B) read()
(C) cin
(D) iostream

Answer: (D) iostream


Q14. Using new may result in less _ memory than using an array

(A) Wasted
(B) Used
(C) RAM
(D) ROM

Answer:(A) Wasted


Q15. With a template class, _ type is generic

(A) No
(B) Exactly one
(C) At least one
(D) At most one

Answer: (C) At least one


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment