Building Materials Questions and Answers – Set 15

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In the cement the compound quickest to react with water, is

(A) Tri-calcium aluminate
(B) Tetra-calcium alumino-ferrite
(C) Tri-calcium silicate
(D) Di-calcium silicate

Answer: (A) Tri-calcium aluminate


Q2. The hardest rock is

(A) Marble
(B) Diamond
(C) Talc
(D) Quartz

Answer: (B) Diamond


Q3. Which of the following timbers is suitable for making sports goods?

(A) Mulberry
(B) Mahogany
(C) Sal
(D) Deodar

Answer:(A) Mulberry


Q4. Which of the following gradients exerts maximum influence on properties of steel?

(A) Iron
(B) Carbon
(C) Manganese
(D) Sulphur

Answer: (B) Carbon


Q5. Wrought iron is used for

(A) Structural works in beams
(B) Small sized water pipes
(C) Columns and struts
(D) None to these

Answer: (B) Small sized water pipes


Q6. The stones obtained by blasting are used as

(A) Ballast in railways
(B) Aggregates for concrete
(C) Road metal
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Stainless steel contains

(A) 18% of chromium and 8% nickel
(B) 8% of chromium and 18% of nickel
(C) 12% of chromium and 36% of nickel
(D) 36% of chromium and 12% of nickel

Answer: (A) 18% of chromium and 8% nickel


Q8. Pick up the correct statement from the following:

(A) Corrugated sheet iron is made by passing plain sheets between grooved rollers
(B) Strength and stiffness of corrugated sheets are considerably increased
(C) Corrugated sheets are generally used on slanting roofs
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. The minimum percentage of silica, alumina and ferric oxide in lime for white washing, is

(A) 20
(B) 15
(C) 5
(D) 0

Answer: (D) 0


Q10. Excess of silica in brick earth results in

(A) Cracking and warping of bricks
(B) Loss of cohesion
(C) Enhancing the impermeability of bricks
(D) None of the above

Answer: (B) Loss of cohesion


Q11. The process of mixing clay, water and other ingredients to make brick is known as

(A) Kneading
(B) Moulding
(C) Pugging
(D) Drying

Answer:(A) Kneading


Q12. Mastic asphalt is

(A) Water proof
(B) Fire proof
(C) Elastic
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Which one of the following is acid resistant asbestos?

(A) Actinolite asbestos
(B) Amosite asbestos
(C) Anthophylite asbestos
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q14. The type of steel used for precision levelling staff, is

(A) Titanium steel
(B) Carbon steel
(C) Invar
(D) Stainless steel

Answer: (C) Invar


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) Lime is available in Free State
(B) Lime is available by dissolving calcium carbonate in water
(C) Lime is available by calcining calcium carbonate at 900°C
(D) Lime is nothing but calcium chloride

Answer: (C) Lime is available by calcining calcium carbonate at 900°C


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment