Building Materials Questions and Answers pdf – Set 23

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. According to ISI, bitumen is classified into

(A) 2 grades
(B) 4 grades
(C) 8 grades
(D) 10 grades

Answer: (D) 10 grades


Q2. Lime stone is not a

(A) Sedimentary rock
(B) Stratified rock
(C) Aqueous rock
(D) Metamorphic rock

Answer: (D) Metamorphic rock


Q3. Bitumen in

(A) Solid state, is called asphalt
(B) Semi fluid state, is called mineral tar
(C) Fluid state, is called petroleum
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. Basalt is

(A) Sedimentary rock
(B) Metamorphic rock
(C) Extrusive igneous rock
(D) Intrusive igneous rock

Answer: (C) Extrusive igneous rock


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) The heating of a material to redness in contact with air, is known as calcination
(B) The property of lime by which it sets or hardens in damp places having no free circulation of air is called setting
(C) The product that remains after calcination of limestone, is called lime
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Varnish is a transparent or semi-transparent solution of resinous substances in

(A) Alcohol
(B) Linseed
(C) Turpentine
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. The size of mould for bricks, is generally kept

(A) A little large to specified size
(B) A little small to specified size
(C) Equal to specified size
(D) 10% larger than specified size

Answer: (A) A little large to specified size


Q8. Pick up the correct statement from the following:

(A) The average crushing strength of hand moulded bricks is 6000 t/m2
(B) The average tensile strength of hand moulded brick is 200 t/m2
(C) The average shearing strength of hand moulded brick is 600 t/m2
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Refractory bricks are used for

(A) Retaining walls
(B) Columns
(C) Piers
(D) Combustion chambers

Answer: (D) Combustion chambers


Q10. For construction of structures under water, the type of lime used, is

(A) Hydraulic lime
(B) Fat lime
(C) Quick lime
(D) Pure lime

Answer: (A) Hydraulic lime


Q11. Snowcrete is one of the patent forms of

(A) Distempers
(B) Water proof cement paints
(C) Enamel paints
(D) Cellulose paints

Answer: (B) Water proof cement paints


Q12. Minimum required water cement ratio for a workable concrete, is

(A) 0.30
(B) 0.40
(C) 0.50
(D) 0.60

Answer: (B) 0.40


Q13. French polish is

(A) Oil paint
(B) Distemper
(C) Spirit varnish
(D) None to these

Answer: (C) Spirit varnish


Q14. Cast iron is used for

(A) Structural works in beams
(B) Small sized water pipes
(C) Columns and struts
(D) None to these

Answer: (C) Columns and struts


Q15. Minimum of 40% of iron, is available in

(A) Magnetite
(B) Red haematite
(C) Limonite
(D) Black band

Answer: (D) Black band


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment