Building Materials Online Test – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The basic purpose of a retarder in concrete is

(A) To increase the initial setting time of cement paste in concrete
(B) To decrease the initial setting time of cement paste in concrete
(C) To render the concrete more water tight
(D) To improve the workability of concrete mix

Answer: (A) To increase the initial setting time of cement paste in concrete


Q2. Which of the following stresses is used for identifying the quality of structural steel?

(A) Ultimate stress
(B) Yield stress
(C) Proof stress
(D) None of the above

Answer: (B) Yield stress


Q3. Oil varnish generally consists of

(A) Synthetic resin and spirit
(B) Oil, wax and resin
(C) Resin, oil and turpentine
(D) Spirit, oil and wax

Answer: (C) Resin, oil and turpentine


Q4. Clay and silt content in a good brick earth must be at least

(A) 50 %
(B) 40 %
(C) 30 %
(D) 25 %

Answer: (A) 50 %


Q5. Quick lime

(A) Generates heat when added to water
(B) Reacts with carbon dioxide
(C) May be used for white-washing
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. For testing compressive strength of cement, the size of cube used is

(A) 50 mm
(B) 70.6 mm
(C) 100 mm
(D) 150 mm

Answer: (A) 50 mm


Q7. Which of the following is the purest form of iron?

(A) Cast iron
(B) Wrought iron
(C) Mild steel
(D) High carbon steel

Answer: (B) Wrought iron


Q8. Assertion A : Normally turpentine oil is recommended as thinner for indoor painting.
Reason R : Turpentine oil is costlier than other thinners.
Select your answer according to the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A


Q9. When a brick is immersed in water for 24 hours and then dried, if

(A) No grey or white deposits appear on the surface, the brick is free from soluble salts
(B) 10 percent surface is covered with grey or white deposits, the brick has slight efflorescence
(C) 50 percent surface is covered with grey or white deposits, the brick has serious efflorescence
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. If the iron ore contains clay as an impurity, the flux added during calcination, is

(A) Clay
(B) Lime stone
(C) Argillaceous iron ore
(D) All the above

Answer: (B) Lime stone


Q11. Putty is

(A) Made with finely powdered chalk and linseed oil
(B) Used for fixing glass panes
(C) Softened by a solution of pearl ash and quick-lime soaked in water
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Gypsum consists of

(A) H₂S and CO₂
(B) CaSO4 and H₂O
(C) Lime and H₂O
(D) CO₂ and calcium

Answer: (B) CaSO4 and H₂O


Q13. The stretcher bond in brick masonry can be used only when the thickness of wall is

(A) 90 mm
(B) 180 mm
(C) 190 mm
(D) 280 mm

Answer: (A) 90 mm


Q14. A mortar joint in masonry which is normal to the face of wall is known as

(A) Bed joint
(B) Wall joint
(C) Cross joint
(D) Bonded joint

Answer: (C) Cross joint


Q15. For sanitary pipes and chemical stonewares,

(A) Salt glazing is used
(B) Lead glazing is used
(C) Opaque glazing is used
(D) None of these

Answer: (A) Salt glazing is used


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment