Building Materials Objective type Questions and Answers pdf – Set 10

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following is a mineral?

(A) Basalt
(B) Granite
(C) Quartz
(D) Syenite

Answer:(C) Quartz


Q2. The weight of a good quality brick when immersed in water for a period of 16 hours should not exceed the weight of dry brick

(A) 20 %
(B) 15 %
(C) 10 %
(D) None of these

Answer: (A) 20 %


Q3. Which of the following should be used for hearting of thicker walls?

(A) Headers
(B) Stretchers
(C) Brick bats
(D) Queen closer

Answer: (A) Headers


Q4. Age of a tree may be ascertained by

(A) Radius of its stem
(B) Circumference of its stem
(C) Number of branches
(D) Number of annual rings

Answer: (D) Number of annual rings


Q5. Pug mill is used for

(A) Preparation of clay
(B) Moulding of clay
(C) Drying of bricks
(D) Burning of bricks

Answer: (A) Preparation of clay


Q6. Asbestos

(A) Is an excellent insulator for heat and electricity
(B) Is fire-proof and acid proof
(C) Has sp. gravity equal to 3.10
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Crushing strength of a good building stone should be more than

(A) 50 MPa
(B) 100 MPa
(C) 150 MPa
(D) 200 MPa

Answer: (B) 100 MPa


Q8. Pick up the synthetic resin from the following:

(A) Urea resin
(B) Phenolic resin
(C) Resorcinol resin
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q9. A heavy stone is suitable for

(A) Arches
(B) Rubble masonry
(C) Roads
(D) Retaining walls

Answer: (D) Retaining walls


Q10. Generally wooden moulds are made from

(A) Ply wood
(B) Shishum wood
(C) Deodar wood
(D) Teak wood

Answer: (B) Shishum wood


Q11. Addition of pozzolana to ordinary Portland cement increases

(A) Bleeding
(B) Shrinkage
(C) Permeability
(D) Heat of hydration

Answer: (B) Shrinkage


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) Blisters in the finished wrought iron, are caused due to the reaction between oxide of iron and carbon
(B) The edges of a finished wrought iron are rough due to red shortage
(C) Pig iron (charcoal) is manufactured from magnetic ore (Fe3O4)
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q13. The nominal size of the modular brick is

(A) 190 mm × 90 mm × 80 mm
(B) 190 mm × 190 mm × 90 mm
(C) 200 mm × 100 mm × 100 mm
(D) 200 mm × 200 mm × 100 mm

Answer: (C) 200 mm × 100 mm × 100 mm


Q14. Plastics are compounds of carbon with element

(A) Hydrogen
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q15. The percentage of alumina in a good brick earth lies between

(A) 5 to 10 %
(B) 20 to 30 %
(C) 50 to 60 %
(D) 70 to 80 %

Answer: (B) 20 to 30 %


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment