Building Materials Objective Practice Test – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) In stone arches, the stones are placed with their natural beds radial
(B) In cornices, the stones are placed with their natural beds as vertical
(C) In stone walls, the stones are placed with their natural beds as horizontal
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. During pudding

(A) Molten metal is kept clear of the fuel
(B) Carbon is converted into carbonic acid gas
(C) Silicon forms a slag
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. The main function of alumina in brick earth is

(A) To impart plasticity
(B) To make the brick durable
(C) To prevent shrinkage
(D) To make the brick impermeable

Answer: (A) To impart plasticity


Q4. The constituent of cement which is responsible for all the undesirable properties of cement is

(A) Di-calcium silicate
(B) Tri-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) Tetra calcium alumino ferrite

Answer: (C) Tri-calcium aluminate


Q5. Early attainment of strength in rapid hardening cement is mainly due to

(A) Gypsum
(B) Finer grinding
(C) Tri-calcium silicate
(D) Tri-calcium aluminate

Answer: (B) Finer grinding


Q6. Cast iron

(A) Is obtained by purifying pig iron
(B) Is manufactured in required shapes
(C) May contain 2 to 5 per cent of carbon with other impurities
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Inner part of a timber log surrounding the pitch, is called

(A) Sapwood
(B) Cambium layer
(C) Heart wood
(D) None to these

Answer: (C) Heart wood


Q8. Pick up the correct statement from the following:

(A) Quick lime is obtained by burning pure lime stone
(B) Hydraulic lime is obtained by burning lime stone containing clay 5% to 30%
(C) Poor lime is obtained by burning lime stone containing impurities more than 5%
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Which of the following pairs gives a correct combination of the useful and harmful constituents respectively of a good brick earth?

(A) Lime stone and alumina
(B) Silica and alkalies
(C) Alumina and iron
(D) Alkalies and magnesium

Answer: (B) Silica and alkalies


Q10. For testing compressive and tensile strength of cement, the cement mortar is made by mixing cement and standard sand in the proportions of

(A) 1 : 2
(B) 1 : 3
(C) 1 : 4
(D) 1 : 6

Answer: (B) 1 : 3


Q11. Which of the following cements contains maximum percentage of dicalcium silicate?

(A) Ordinary Portland cement
(B) Low heat cement
(C) Rapid hardening cement
(D) Sulphate resisting cement

Answer: (B) Low heat cement


Q12. Pick up the correct statement from the following

(A) The distinct plane of division along which a stone can easily be split, is called natural bed of stone
(B) The natural bed of sedimentary rocks is along the planes of stratification
(C) The natural bed of igneous rocks is not defined
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. If ‘P’ is the percentage of water required for normal consistency, water to be added for determination of initial setting time, is

(A) 0.70 P
(B) 0.75 P
(C) 0.80 P
(D) 0.85 P

Answer: (D) 0.85 P


Q14. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Hydraulic lime is generally obtained by burning kankar
(B) Hydraulic lime sets slowly as compared to fat lime
(C) Hydraulic lime is generally used in lime mortar
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q15. Hydraulic lime is obtained by

(A) Burning of lime stone
(B) Burning of kankar
(C) Adding water to quick lime
(D) Calcination of pure clay

Answer: (B) Burning of kankar


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment