Building Materials Basic Questions – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) Styrene resin is produced from ethylene which is made from petroleum
(B) Styrene resin is light in weight
(C) Styrene resin transmits ultraviolet waves of light
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. Specific gravity for most of the building stones lies between

(A) 1.5 to 2.0
(B) 2.0 to 2.5
(C) 2.5 to 3.0
(D) 3.0 to 3.5

Answer: (C) 2.5 to 3.0


Q3. Cast steel is manufactured by

(A) Cementation process
(B) Crucible process
(C) Bessemer process
(D) Open hearth process

Answer: (B) Crucible process


Q4. The initial setting time for ordinary Portland cement as per IS specifications should not be less than

(A) 10 minutes
(B) 30 minutes
(C) 60 minutes
(D) 600 minutes

Answer: (B) 30 minutes


Q5. Initial setting time of cement for asbestos cement products should be not less than

(A) 30 minutes
(B) 50 minutes
(C) 75 minutes
(D) 90 minutes

Answer: (D) 90 minutes


Q6. Based on the following rocks and minerals, select the correct statement, quartz, shale, basalt, granite, marble, gypsum, mica

(A) Basalt and marble are the only metamorphic rocks
(B) There is no sedimentary rock
(C) Granite is the only igneous rock
(D) Quartz and mica are minerals

Answer: (D) Quartz and mica are minerals


Q7. Rapid hardening cement attains early strength due to

(A) Larger proportion of lime grounded finer than normal cement
(B) Lesser proportion of lime grounded coarser than normal cement
(C) Lesser proportion of lime grounded finer than normal cement
(D) Excess percentage of gypsum

Answer:(A) Larger proportion of lime grounded finer than normal cement


Q8. The age of a tree can be known by examining

(A) Cambium layer
(B) Annular rings
(C) Medullary rays
(D) Heart wood

Answer: (B) Annular rings


Q9. The foliated structure is very common in

(A) Sedimentary rocks
(B) Igneous rocks
(C) Metamorphic rocks
(D) None of these

Answer: (C) Metamorphic rocks


Q10. With increase in moisture content, the bulking of sand

(A) Increases
(B) Decreases
(C) First increases to a certain maximum value and then decreases
(D) First decreases to a certain minimum value and then increases

Answer: (C) First increases to a certain maximum value and then decreases


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) In basic Bessemer process, the steel heats the converter
(B) In open-hearth process, the furnace heats the steel
(C) In Siemens process, the impurities of pig iron are oxidized by the oxygen of the ore
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Cross cut saw is used for

(A) Cutting soft stones
(B) Cutting hard stones
(C) Cutting large blocks of stones
(D) Dressing stones

Answer: (B) Cutting hard stones


Q13. Plywood is normally available

(A) 1 mm thick
(B) 2 mm thick
(C) 2 to 3 mm thick
(D) 3 mm to 4 mm thick

Answer: (D) 3 mm to 4 mm thick


Q14. Percentage of silica in a good brick earth lies between

(A) 5 to 10 %
(B) 20 to 30 %
(C) 50 to 60 %
(D) 70 to 80 %

Answer: (C) 50 to 60 %


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) Catalysts are added to assist and accelerate the hardening of resin
(B) The fillers are inert materials and they impart strength and hardness
(C) Fibrous fillers increase thermal resistance
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment