Building Materials and Construction Viva Questions – Set 28

Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. German silver is an alloy of

(A) Zinc, lead and nickel
(B) Silver, gold and lead
(C) Copper, nickel and zinc
(D) Copper, brass and zinc

Answer: (C) Copper, nickel and zinc


Q2. In stone masonry, stones (stratified rocks) are so placed that the direction of pressure to the plane of bedding is

(A) Right angles
(B) 45°
(C) 60°
(D) Parallel

Answer: (A) Right angles


Q3. Stones used for the construction of retaining walls must be

(A) Soft
(B) Hard
(C) Light
(D) Heavy

Answer: (D) Heavy


Q4. Mild steel is used for

(A) Structural works in beams, joints and girders
(B) Small sized water pipes
(C) Columns and struts
(D) None of these

Answer: (A) Structural works in beams, joints and girders


Q5. For the manufacture of stainless steel, steel is mixed with

(A) Chromium
(B) Nickel
(C) Tungsten
(D) None of these

Answer: (A) Chromium


Q6. The most durable varnish is

(A) Water varnish
(B) Spirit varnish
(C) Turpentine varnish
(D) Oil varnish

Answer: (D) Oil varnish


Q7. Permanent magnets are made of high carbon steel and

(A) 15% of cobalt
(B) 20% of cobalt
(C) 35% of cobalt
(D) 45% of cobalt

Answer: (D) 45% of cobalt


Q8. The most valuable timber may be obtained from

(A) Chir
(B) Shishum
(C) Sal
(D) Teak

Answer: (D) Teak


Q9. The presence of original rounded surface on the manufactured piece of timber, is called

(A) Wane
(B) Torn grain
(C) Diagonal grain
(D) Chipmark

Answer: (A) Wane


Q10. Softer variety of steel may be obtained by

(A) Cementation process
(B) Crucible process
(C) Bessemer process
(D) Open hearth process

(C) Bessemer process


Q11. Stainless steel resists corrosion due to

(A) Carbon
(B) Sulphur
(C) Vanadium
(D) Chromium

Answer: (D) Chromium


Q12. Mastic asphalt is

(A) Acid resisting material
(B) Non-corrosive material
(C) Corrosive material
(D) Heating-resisting material

Answer: (B) Non-corrosive material


Q13. In paints, the pigment is responsible for

(A) Durability
(B) Color
(C) Smoothness
(D) Glassy face

Answer: (B) Color


Q14. Bitumen emulsion is

(A) A liquid containing bitumen in suspension
(B) A paint
(C) Used as anti-corrosive paint
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The most important constituent of varnish, is

(A) Drier
(B) Solvent
(C) Resin
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment