Building Materials and Construction Multiple Choice Questions – Set 17

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Lacquer is

(A) Oil paint
(B) Distemper
(C) Spirit varnish
(D) None to these

Answer: (C) Spirit varnish


Q2. The portion of the brick without a triangular corner equal to half the width and half the length, is called

(A) Closer
(B) Queen closer
(C) King closer
(D) Squint brick

Answer: (C) King closer


Q3. Acrylic is the name of

(A) Cellulose resin
(B) Alkyd resin
(C) Methyl methacrylate
(D) Cumarone-indene

Answer: (C) Methyl methacrylate


Q4. Plaster of Paris is obtained by calcining

(A) Bauxite
(B) Gypsum
(C) Lime stone
(D) None of these

Answer:(B) Gypsum


Q5. Cement is said to be of good quality if

(A) Its color is not greenish grey
(B) One feels cool by thrusting one’s hand in the cement bag
(C) A handful of cement thrown into a bucket of water does not float
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q6. The PVC doors and windows are preferred as they are

(A) Rust proof
(B) Rot proof
(C) Water proof
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) The lime in excess makes the cement unsound and causes the cement to expand and disintegrate
(B) The silica in excess makes the cement stronger but its setting time also increases
(C) The excess amount of alumina weakens the cement
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. The silica is used for preparing

(A) Silica bricks
(B) Coke oven
(C) Lining for glass furnaces
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q9. The sequence of refractory materials according to increasing melting points is:

(A) Dolomite, Magnesia, Bauxite, Chromites
(B) Bauxite, Chromites, Dolomite, Magnesia
(C) Magnesia, Bauxite, Dolomite, Chromites
(D) None of these

Answer: (B) Bauxite, Chromites, Dolomite, Magnesia


Q10. Priming consists of

(A) One part of white lead, 8 parts of chalk and four parts of twice boiled linseed oil
(B) 8 parts of white lead, one part of chalk and four parts of twice boiled linseed oil
(C) One part of white lead, 8 parts of chalk and one part of linseed oil
(D) None to these

Answer: (A) One part of white lead, 8 parts of chalk and four parts of twice boiled linseed oil


Q11. The timber having maximum resistance against white ants, is obtained from

(A) Chir
(B) Shishum
(C) Sal
(D) Teak

Answer: (B) Shishum


Q12. Upto a maximum of 72% of iron, is available in

(A) Magnetite
(B) Limonite
(C) Siderite
(D) Iron pyrites

Answer: (A) Magnetite


Q13. The coefficient of hardness of stones used in road work should be greater than

(A) 10
(B) 12
(C) 15
(D) 17

Answer: (D) 17


Q14. Duco is one of the patent forms of

(A) Emulsion paints
(B) Plastic paints
(C) Bituminous paints
(D) Cellulose paints

Answer: (D) Cellulose paints


Q15. The melting point of silica is:

(A) 1570°C
(B) 1630°C
(C) 1730°C
(D) 1850°C

Answer:(C) 1730°C


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment