Building Materials and Construction Important Questions – Set 12

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Minimum thickness of wall where single Flemish bond can be used is

(A) Half brick thick
(B) One brick thick
(C) One and a half bricks thick
(D) Two bricks thick

Answer: (C) One and a half bricks thick


Q2. Glazing of clay products, is done

(A) To improve their appearance
(B) To protect them from atmospheric effect
(C) To protect them from corrosive action
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Which of the following metamorphic rocks has the most weather resisting characteristics?

(A) Marble
(B) Quartzite
(C) Slate
(D) Lime stone

Answer: (B) Quartzite


Q4. The pigment used in paints for corrosive resistance, is

(A) White lead
(B) Ferrous oxide
(C) Zinc white
(D) Red lead

Answer: (D) Red lead


Q5. Study the following statements.
(i) Hydraulic lime is suitable for white washing,
(ii) Fat lime is suitable for whitewashing,
(iii) Hydraulic lime is suitable for making mortar,
(iv) Fat lime is suitable for making mortar.
The correct answer is

(A) (i) and (iv)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (ii)
(D) (iii) and (iv)

Answer: (B) (ii) and (iii)


Q6. To retard the initial setting time of cement, the compound responsible, is

(A) Tri-calcium silicate
(B) Gypsum
(C) Di-calcium silicate
(D) Tri-calcium aluminate

Answer: (B) Gypsum


Q7. Slate is formed by metamorphic action on

(A) Shale
(B) Lime stone
(C) Sand stone
(D) Granite

Answer: (A) Shale


Q8. The yield strength and tensile strength of low carbon steel may be improved by the addition of

(A) Manganese
(B) Chromium
(C) Nickel
(D) Vanadium

Answer: (D) Vanadium


Q9. Seasoning of timber is done for

(A) Increasing moisture content
(B) Decreasing moisture content
(C) Increasing strength of timber
(D) None to these

Answer: (B) Decreasing moisture content


Q10. Sea sand used in structures causes

(A) Dampness
(B) Efflorescence
(C) Disintegration
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q11. Three basic raw materials which are needed in large quantities for production of steel are

(A) Iron ore, coal and sulphur
(B) Iron ore, carbon and sulphur
(C) Iron ore, coal and lime stone
(D) Iron ore, carbon and lime stone

Answer: (C) Iron ore, coal and lime stone


Q12. The steel used for the manufacture of rails, is

(A) Bessemer steel
(B) Mild steel
(C) Cast steel
(D) Stainless steel

Answer: (A) Bessemer steel


Q13. The trunk of tree left after cutting all the branches is known as

(A) Log
(B) Batten
(C) Plank
(D) Baulk

Answer: (A) Log


Q14. To give a brilliant finish, the type of varnish used, is

(A) Water varnish
(B) Spirit varnish
(C) Turpentine varnish
(D) Oil varnish

Answer: (B) Spirit varnish


Q15. Durability of building stone is affected by its

(A) Chemical composition
(B) Texture
(C) Resistance to atmosphere
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment