Automobile Engineering MCQs Practice Test Set – 1

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.

Q1. The painting of automobiles is done to

(A) Prevent rust from growing on the body
(B) Improve its external appearance
(C) Retain the characteristics of steel for long
(D) All of these

Answer: Option D


Q2. The brake warning light warns the driver of

(A) Water in the master cylinder
(B) Air in the hydraulic system
(C) Failure of the primary or secondary circuit of hydraulic system
(D) Power brake failure

Answer: Option C


Q3. The acid used in automobile battery is

(A) Hydrochloric acid
(B) Hydrofluoric acid
(C) Nitric acid
(D) Sulfuric acid

Answer: Option D


Q4. The petrol engines are also known as

(A) Spark ignition (S.I.) engines
(B) Compression ignition (C.I.) engines
(C) Steam engines
(D) None of these

Answer: Option A


Q5. The calorific value of petrol is about

(A) 36.5-38.5 MJ/kg
(B) 39.4-42.5 MJ/kg
(C) 42.7-43.5 MJ/kg
(D) 45.5-47 MJ/kg

Answer: Option C


Q6. The connecting rods are generally made of __ shaped cross-section.

(A) I
(B) C
(C) L
(D) H

Answer: Option A


Q7. Highest useful compression ratio (HUCR) is the highest compression ratio at which the

(A) Engine can run
(B) Engine gives maximum output
(C) Engine is most efficient
(D) Fuel can be used in a test engine without knocking

Answer: Option D


Q8. The difference between DOT 3 and DOT 4 brake fluids is

(A) DOT 4 fluids have a higher boiling point than DOT 3 fluid
(B) DOT 4 fluids have a lower boiling point than DOT 3 fluid
(C) DOT 3 and DOT 4 fluids have the same boiling point, but DOT 4 fluid has a longer service life
(D) DOT 4 fluid is more resistant to freezing than DOT 3 fluid

Answer: Option A


Q9. The coefficient of friction for the clutch facing is approximately


(A) 0.1
(B) 0.4
(C) 0.8
(D) 1.2

Answer: Option B


Q10. It is necessary to maintain the valve clearances as they


(A) Reduce the resistance to sliding that occurs between the cam and the tappet
(B) Allow for lengthening of the valves owing to the heat of combustion
(C) Increase the speed at which the valves move up and down
(D) Make the crankshaft turn smoothly

Answer: Option B


Q11. A petrol engine of a car develops 125 Nm torque at 2700 r.p.m. The car is driven in second gear having gear ratio of 1.75. The final drive ratio is 4.11. If the overall transmission efficiency is 90%, then the torque available at the driving wheels is


(A) 8.091 Nm
(B) 80.91 Nm
(C) 809.1 Nm
(D) 8091 Nm

Answer: Option C


Q12.The problems caused by the wheel imbalance are


(A) Hard steering and hard ride
(B) Poor acceleration and hard steering
(C) Steering wheel vibrations and uneven tyre wear
(D) Poor acceleration and reduced fuel efficiency

Answer: Option C


Q13. The air resistance to a car at 20 kmph is R. The air resistance at 40 kmph will be


(A) R
(B) 2R
(C) 4R
(D) 4R²

Answer: Option C


Q14. The characteristic that is enhanced by the honing of cylinder sleeves inner surface is


(A) Cooling efficiency
(B) Resistance to wear
(C) Lubrication performance
(D) None of these

Answer: Option C


Q15. The air gap between the central electrode and ground (or side) electrode of a spark plug is around


(A) 0.2 mm
(B) 0.5 mm
(C) 1 mm
(D) 1.5 mm

Answer: Option C


Q16. The formula for Iso-octane is


(A) C8H18
(B) C7H17
(C) C6H18
(D) C7H18

Answer: Option A

Q17. The stroke of an engine is the


(A) Volume of the cylinder
(B) Length of the connecting rod
(C) Internal diameter of the cylinder
(D) Distance between T.D.C. and B.D.C.

Answer: Option D


Q18. If the air-fuel mixture ignites before the spark takes place at spark plug, the condition is called


(A) Detonation
(B) Ignition
(C) Pre-ignition
(D) Rumble

Answer: Option C

Q19. A four cylinder engine has a capacity of 2.4 litres. The swept volume of one cylinder is


(A) 400 cm³
(B) 600 cm³
(C) 1200 cm³
(D) 2400 cm³

Answer: Option B


Q20. The torque converter uses __ to transfer torque.


(A) Air
(B) Automatic transmission fluid (ATF)
(C) Gears
(D) Steel belt

Answer: Option B


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

automobile engineering mcq questions and answers pdf download,
automobile engineering mcq for diploma,
automobile engineering 22656 mcq pdf,
automobile engineering 1000 questions answers pdf,
automobile engineering mcq msbte,
automobile engineering mcq sanfoundry,
automobile mcq test online,
automobile electrical and electronic systems mcq pdf,
automobile engineering mcq for diploma,
automobile engineering 22656 mcq pdf,
automobile engineering mcq msbte,
automobile engineering mcq sanfoundry,
automobile mcq test online,
automobile engineering mcq questions and answers pdf download,
automobile engineering objective questions,
automobile engineering mcqs,

Leave a Comment