Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 14

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A heat treated glass generally used in automobiles bursts into __ upon cracking,

(A) Sharp edged fragments
(B) Small particles
(C) Large particles
(D) None of these

Answer: (B) Small particles


Q2. The minimum parking brake force is generally _ of gross vehicle mass (GVM).

(A) 5%
(B) 10%
(C) 15%
(D) 20%

Answer: (D) 20%


Q3. The seat belt tensioners are built in the

(A) Front seats
(B) Shoulder anchors
(C) Seat belt retractors
(D) Seat belt buckles

Answer:(C) Seat belt retractors


Q4. The function of oil control rings is that it

(A) Lubricates the cylinder wall by releasing oil from its hole
(B) Keeps the cylinder wall lubricated by holding oil in its channel
(C) Prevents engine oil from going into the combustion chamber and returns excess lubricating oil off the cylinder wall through the return holes in the piston to the oil pan
(D) Maintains a seal and prevents escape of burned gases and oil leakage

Answer: (C) Prevents engine oil from going into the combustion chamber and returns excess lubricating oil off the cylinder wall through the return holes in the piston to the oil pan


Q5. The purpose of transmission in an automobile is

(A) To vary the speed of automobile
(B) To vary the torque at the wheels
(C) To vary the power of automobile
(D) None of these

Answer: (B) To vary the torque at the wheels


Q6. The component that is responsible for converting the rotation of the steering wheel into lateral motion is the

(A) Steering wheel
(B) Steering shaft
(C) Steering gearbox
(D) Tie rod

Answer: Option C


Q7. The Diesel engines as compared to petrol engines require

(A) Bigger flywheel
(B) Smaller flywheel
(C) Same size of flywheel
(D) No flywheel

Answer: (A) Bigger flywheel


Q8. Which of the following is not an automobile?

(A) Motor cycle
(B) Passenger car
(C) Aeroplane
(D) Truck

Answer: (C) Aeroplane


Q9. The parking brake generally acts on

(A) Front wheels
(B) Rear wheels
(C) Front and rear wheels
(D) Propeller shaft

Answer: (B) Rear wheels


Q10. The negative terminal post on the top of a battery is

(A) Smaller than the positive terminal post
(B) Larger than the positive terminal post
(C) Of the same size as the positive terminal post
(D) None of these

Answer:(A) Smaller than the positive terminal post


Q11. Bead wires are made of

(A) Steel
(B) Copper
(C) Zinc
(D) Aluminium

Answer: (A) Steel


Q12. When indicated power (I.P.) and frictional power (F.P.) are known, we can calculate

(A) Brake power
(B) Compression ratio
(C) Specific air consumption
(D) Mean effective pressure

Answer:(A) Brake power


Q13. Two advantages of using helical gears rather than spur gears in a transmission system are

(A) Strength and cost
(B) Strength and less end thrust
(C) Noise level and strength
(D) Noise level and economy

Answer: (C) Noise level and strength


Q14. A basic difference between the spark ignition engine and the Diesel engine is that the

(A) Diesel engine compresses air alone instead of an air-fuel mixture
(B) Air temperature ignites the fuel in the Diesel engine
(C) Fuel is sprayed into the combustion chamber in the Diesel engine as the piston nears T.D.C. on the compression stroke
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q15. The crankcase dilution means

(A) Dilution of fuel in the crankcase
(B) Dilution of oil by water in the crankcase
(C) Dilution of lubrication oil by fuel in the crankcase
(D) Dilution of mixture passing through crankcase in two stroke engines

Answer:(C) Dilution of lubrication oil by fuel in the crankcase


Q16. The ignition in a spark ignition engine takes place when the piston is

(A) Exactly at the T.D.C. position on its compression stroke
(B) Approaching the T.D.C. position on its compression stroke
(C) Leaving the T.D.C. position on its compression stroke
(D) Approaching the T.D.C position on its exhaust stroke

Answer: (B) Approaching the T.D.C. position on its compression stroke


Q17. The forced fed lubrication system means that the oil is delivered to the engine by

(A) Gravity
(B) The pressure created by the oil pump
(C) Splashing action of the crankshaft
(D) None of these

Answer: (B) The pressure created by the oil pump


Q18. The effect of having excess camber is

(A) Excessive steering alignment torque
(B) Hard steering
(C) Too much traction
(D) Uneven tyre wear

Answer: (D) Uneven tyre wear


Q19. The advantage of the fuel injection system over the carburettor system is

(A) Improved fuel efficiency
(B) Improved emission
(C) Improved power output
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q20. The number of exhaust manifolds in a V6 engine is

(A) One
(B) Two
(C) Four
(D) Eight

Answer: (B) Two


Q21. The correct flow of power through the drive train is

(A) Engine drive shafts, clutch, main shaft, counter shaft, final driven gear, wheels
(B) Engine clutch, main shaft, counter shaft, final driven gear, drive shafts, wheels
(C) Engine clutch, counter shaft, main shaft, final driven gear, drive shafts, wheels
(D) Engine main shaft, counter shaft, clutch, final driven gear, drive shafts, wheels

Answer: (B) Engine clutch, main shaft, counter shaft, final driven gear, drive shafts, wheels


Q22. The cam shaft in an engine is always mounted

(A) Parallel to the crankshaft
(B) Perpendicular to the crankshaft
(C) Inclined to the crankshaft
(D) None of these

Answer: (A) Parallel to the crankshaft


Q23. The main cause for the change in engine oil viscosity is

(A) Humidity
(B) Temperature
(C) Vibration
(D) Contamination

Answer: (B) Temperature


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment