Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 13

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A three way catalytic converter

(A) Re-circulates exhaust gases
(B) Burns fuel vapour gases
(C) Reduces N₂, H₂O, and CO₂ emission levels
(D) Removes CO, HC, and NO₂ from the exhaust gases passing through it

Answer: (D) Removes CO, HC, and NO₂ from the exhaust gases passing through it


Q2. The correct way to rectify an imbalanced wheel is to

(A) Adjust the tyre pressure
(B) Rotate the tyres
(C) Adjust the damper spring tension
(D) Attach appropriate weights to the wheel at appropriate positions

Answer: (D) Attach appropriate weights to the wheel at appropriate positions


Q3. Wheel base of a vehicle is the

(A) Distance between the centres of the front and rear wheels
(B) Distance between the centres of the front tyres
(C) Distance between the centres of the rear tyres
(D) Extreme length of the vehicle

Answer: (A) Distance between the centres of the front and rear wheels


Q4. The function of a governor in automobiles is to

(A) Limit the power
(B) Limit the vehicle speed
(C) Maintain constant engine speed
(D) Maximise the fuel economy

Answer:(B) Limit the vehicle speed


Q5. The basic part of the engine, to which the other engine parts are attached or assembled is the

(A) Cylinder head
(B) Crankshaft
(C) Cylinder block
(D) Oil pan

Answer: (C) Cylinder block


Q6. An overinflated tyre will wear the tread most near the

(A) Edges
(B) Corners
(C) Centre
(D) None of these

Answer: (C) Centre


Q7. In a four speed four stroke Diesel engine, the intake valve

(A) Opens at T.D.C. and closes at B.D.C.
(B) Opens at 20° before T.D.C. and closes at 35° after B.D.C.
(C) Opens at 10° after T.D.C. and closes at 20° before B.D.C.
(D) None of the above

Answer: (B) Opens at 20° before T.D.C. and closes at 35° after B.D.C.


Q8. What type of bearing is used for main bearings and connecting rod bearings?

(A) Ball bearings
(B) Plain bearings
(C) Needle roller bearing
(D) Taper roller bearing

Answer: (B) Plain bearings


Q9. In a four cylinder inline engine, the number of firing strokes in one revolution of the crank is

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer: (B) 2


Q10. The fuel pump in the programmed fuel injection (PFI) system is located

(A) Between the fuel filler pipe and fuel tank
(B) In the fuel tank
(C) On the distributor mounting in the engine compartment
(D) On the engine compartment bulkhead

Answer: (B) In the fuel tank


Q11. The fuel that detonates easily, is

(A) N-heptane
(B) Iso-octane
(C) Benzene
(D) Alcohol

Answer: (A) N-heptane


Q12. Which of the following oil is more viscous?

(A) SAE 30
(B) SAE 40
(C) SAE 70
(D) SAE 80

Answer: (D) SAE 80


Q13. The firing order for an inline four cylinder I.C. engine is

(A) 1-2-3-4
(B) 1-3-4-2
(C) 1-2-4-3
(D) 1-3-2-4

Answer: (B) 1-3-4-2


Q14. The function of a connecting rod is

(A) To turn the flywheel
(B) To drive the drive plate
(C) To drive the fuel pump
(D) To transmit motion of the piston to the crankshaft

Answer: (D) To transmit motion of the piston to the crankshaft


Q15. The calorific value of Diesel is about

(A) 36.5 MJ/kg
(B) 38.5 MJ/kg
(C) 42.5 MJ/kg
(D) 45.5 MJ/kg

Answer: (C) 42.5 MJ/kg


Q16. When the top of the wheel is tilted outward, then it is called

(A) Positive camber
(B) Negative camber
(C) Positive caster
(D) Negative caster

Answer :(A) Positive camber


Q17. Valve overlap is the number of degrees of camshaft rotation during which

(A) Both valves are closed
(B) Both valves are open
(C) Both ‘A’ and ‘B’
(D) None of these

Answer: (B) Both valves are open


Q18. The coefficient of rolling resistance for a truck weighing 63,500 N is 0.018. The rolling resistance to the truck is

(A) 1.143 N
(B) 11.43 N
(C) 114.3 N
(D) 1143 N

Answer: (D) 1143 N


Q19. The basic purpose of tyre rotation on automobiles is to

(A) Avoid ply separation
(B) Equalize wear
(C) Get better ride
(D) None of these

Answer: (B) Equalize wear


Q20. The Diesel engine works on

(A) Otto cycle
(B) Carnot cycle
(C) Diesel cycle
(D) Rankine cycle

Answer:(C) Diesel cycle


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment