Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 11

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If the air-fuel mixture in a spark ignition engine is too rich, then air-fuel ratio is about

(A) 17:1
(B) 15:1
(C) 13:1
(D) 10:1

Answer:(D) 10:1


Q2. In case of a Diesel car, the pressure at the end of compression is of the order of

(A) 15 bar
(B) 25 bar
(C) 35 bar
(D) 45 bar

Answer: (D) 45 bar


Q3. The engine oil is stored in _ when the engine is not running.

(A) Oil pan
(B) Cylinder head
(C) Oil pump
(D) Separate oil tank

Answer: (A) Oil pan


Q4. The condition that causes vapour locking in a brake system is

(A) Overheating of the fluid due to frequent brake application
(B) Overcooling of the brakes during high speed driving
(C) Keeping the vehicle without use for an extended period
(D) An excessively high engine speed on a downhill road

Answer: (A) Overheating of the fluid due to frequent brake application


Q5. During suction stroke, the inside pressure of cylinder is

(A) More than the atmospheric pressure
(B) Less than the atmospheric pressure
(C) Equal to the atmospheric pressure
(D) None of these

Answer: (B) Less than the atmospheric pressure


Q6. When a gear box has four forward speeds and one reverse speed, it is said to be a

(A) 3-speed gear box
(B) 4-speed gear box
(C) 5-speed gear box
(D) 6-speed gear box

Answer: (B) 4-speed gear box


Q7. The specific gravity of acid in a fully charged battery is generally

(A) 1.00
(B) 1.28
(C) 1.82
(D) 2.81

Answer: (B) 1.28


Q8. Incorrect steering axis inclination (S.A.I.) causes

(A) Tendency to assume toe-out orientation
(B) Generation of a braking effect at tight corners
(C) Poor recovery of the steering wheel after making a turn
(D) The vehicle to pull to the side of lesser inclination

Answer:(C) Poor recovery of the steering wheel after making a turn


Q9. Odometer is an instrument used for measurement of

(A) Power
(B) Fuel consumption
(C) Engine r.p.m.
(D) Distance

Answer: (D) Distance


Q10. Petrol that detonates easily is called

(A) High octane petrol
(B) Low octane petrol
(C) Unleaded petrol
(D) Blended fuel

Answer: (B) Low octane petrol


Q11. The effect of vapour locking on the brake performance is that the

(A) Brakes function more effectively
(B) Brakes fail completely
(C) Brake operation is delayed after depression of the brake pedal
(D) Vapour locking has no effect on brake performance

Answer: (B) Brakes fail completely


Q12. The condition that results in large quantities of CO emission is

(A) Insufficient air during combustion
(B) Insufficient fuel during combustion
(C) Low temperature combustion
(D) High temperature combustion

Answer: (A) Insufficient air during combustion


Q13. Which one of the following statements correctly describes the construction of a planetary gear type differential?

(A) The six planetary pinions rotate in constant mesh with the internal gears.
(B) One drive shaft is splined to the central gear and the other to the planetary gear.
(C) Each planetary pinion gear meshes with both the central gear and the internal gear.
(D) The internal gear is fixed to the planetary gear.

Answer: (B) One drive shaft is splined to the central gear and the other to the planetary gear.


Q14. The function of an oil control orifice is that it

(A) Returns cylinder head lubricating oil to the oil pan at high speed
(B) Turns oil into fine mist for spray lubrication
(C) Regulates the pressure of engine oil supplied by the oil pump for the lubrication of cylinder head mechanism and other purposes
(D) Removes impurities from cylinder head lubricating oil

Answer: (C) Regulates the pressure of engine oil supplied by the oil pump for the lubrication of cylinder head mechanism and other purposes


Q15. The basic purpose of providing caster angle on wheels is to

(A) Prevent uneven tyre wear
(B) Maintain directional control
(C) Bring the road contact of the tyre under the point of load
(D) Compensate for wear in the steering linkage

Answer: (B) Maintain directional control


Q16. The gear shift lever requires two separate motions to shift gears, and the first movement

(A) Moves the synchronizer
(B) Selects the synchronizer
(C) Meshes the gears
(D) Operates the clutch

Answer: (B) Selects the synchronizer


Q17. Which of the following symptom is caused as a result of brake disc run out?

(A) Ineffectiveness of the brakes
(B) Judder during braking
(C) Localized wearing of the brake pads
(D) Rapid wearing of the brake pads

Answer: (B) Judder during braking


Q18. The function of a second ring is that it is a

(A) Back up compression ring which will work in place of the top ring when it is broken
(B) Compression ring and aids the top ring in sealing and cooling
(C) Back up oil control ring which will work in place of the bottom ring when it is broken
(D) Cushion ring which prevents piston slap and knock

Answer:(B) Compression ring and aids the top ring in sealing and cooling


Q19. The advantage of a tubeless tyre over tube type tyre is

(A) Slow air leakage
(B) Better fuel efficiency
(C) Less chances of running flat
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q20. The connecting rod is attached to the piston by the

(A) Cap bolt
(B) Piston pin
(C) Cap roller bearing
(D) Rod cap

Answer:(B) Piston pin


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment