Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 09

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The included angle is the sum of the

(A) Camber and castor
(B) Castor and S.A.I.
(C) Camber and S.A.I.
(D) Camber and toe in

Answer:(C) Camber and S.A.I.


Q2. The indicated power of a four stroke engine (in watts) is equal to (where P = Mean effective pressure in N/m², L = Length of stroke in metres, A = Cross-sectional area of the piston in m², and N = Speed of the engine in revolutions per second (r.p.s)

(A) P.L.A.N/2
(B) P.L.A.N
(C) 2 × P.L.A.N
(D) P.L.A.N/4

Answer: (A) P.L.A.N/2


Q3. If a tire is designated as 175/65 R-14 82-S, then the aspect ratio for the tire is

(A) 175
(B) 65
(C) 14
(D) 82

Answer: (B) 65


Q4. The specific gravity of Diesel is about

(A) 0.65
(B) 0.75
(C) 0.85
(D) 0.95

Answer: (C) 0.85


Q5. Two general types of tyres are

(A) Tube type and tubeless
(B) Solid and tubeless
(C) Air and pneumatic
(D) Split rim and drop centre

Answer: (A) Tube type and tubeless


Q6. The temperature at which tyre inflation pressure should be checked is

(A) 20°C
(B) 25°C
(C) 35°C
(D) Ambient temperature

Answer:(D) Ambient temperature


Q7. The most effective method of controlling S.I. engine exhaust emission is by

(A) Recirculating exhaust
(B) Using catalytic converter
(C) Using some additives in the fuel
(D) None of these

Answer: (B) Using catalytic converter


Q8. The operation of removing trapped air from the hydraulic braking system is known as

(A) Trapping
(B) Tapping
(C) Bleeding
(D) Cleaning

Answer: (C) Bleeding


Q9. The tyre rotation is generally done at

(A) 1000 km
(B) 4000 km
(C) 6000 km
(D) 10,000 km

Answer: (D) 10,000 km


Q10. Vulcanizing means

(A) Heating rubber under pressure
(B) Spraying with special paint
(C) Melting rubber while stirring it
(D) None of these

Answer: (A) Heating rubber under pressure


Q11. Engine misfiring is likely to result from

(A) Spark plug gap too small
(B) Spark plug gap too wide
(C) Vapours lock in the fuel only
(D) Incorrect fuel air mixture

Answer:(B) Spark plug gap too wide


Q12. The function of an alternator in an automobile is to

(A) Supply electric power
(B) Converts mechanical energy into electrical energy
(C) Continually recharges the battery
(D) Partly converts engine power into electric power

Answer: (C) Continually recharges the battery


Q13. The ease with which petrol vaporizes is called its

(A) Oxidation
(B) Octane number
(C) Volatility
(D) Cetane number

Answer: (C) Volatility


Q14. How many cells are used in a 12 volt car battery?

(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8

Answer: (C) 6


Q15. The parking brakes employed in vehicles are operated

(A) Mechanically
(B) Hydraulically
(C) Pneumatically
(D) None of these

Answer: (A) Mechanically


Q16. If clearance volume of I.C. engines is increased, the compression ratio will

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain constant
(D) Be doubled

Answer:(B) Decrease


Q17. In a four wheel drive (4WD), the numbers of gear boxes are

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer: (B) 2


Q18. The function of a proportioning control valve (PCV) in a brake system is to

(A) Ensure that equal pressure is supplied to the front and rear brakes throughout every braking operation
(B) Reduce the brake fluid pressure when the brakes approach their lockup point
(C) Cause less brake fluid pressure to act on the front brakes than on the rear brakes when the fluid pressure exceeds a predetermined level
(D) Cause less brake fluid pressure to act on the rear brakes than on the front brakes when the fluid pressure exceeds a predetermined level

Answer: (D) Cause less brake fluid pressure to act on the rear brakes than on the front brakes when the fluid pressure exceeds a predetermined level


Q19. The material generally used for cylinder sleeves is

(A) Aluminium
(B) Ceramic
(C) Cast iron
(D) Fibre reinforced plastic

Answer: (C) Cast iron


Q20. If the valve clearances are excessively large, the problem that can arise is

(A) Overheating of the engine
(B) Incomplete valve closure
(C) Fouling of spark plug by gasoline
(D) None of these

Answer:(B) Incomplete valve closure


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment