Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 08

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The path taken by intake air is

(A) Carburettor (or throttle body) air cleaner intake manifold intake ports cylinders
(B) Air cleaner carburettor (or throttle body) intake ports intake manifold cylinders
(C) Air cleaner intake manifold carburettor (or throttle body) intake ports cylinders
(D) Air cleaner carburettor (or throttle body) intake manifold intake ports cylinders

Answer: (D) Air cleaner carburettor (or throttle body) intake manifold intake ports cylinders


Q2. When the brake pedal free play is less than the specified value, then the

(A) Brake drags
(B) Brake fades
(C) Vapour locking occurs in the brake lines
(D) Antilock braking system malfunctions

Answer: (A) Brake drags


Q3. For the same maximum pressure and temperature

(A) Diesel cycle is more efficient than Otto cycle
(B) Otto cycle is more efficient than Diesel cycle
(C) Both Otto cycle and Diesel cycle are equally efficient
(D) None of the above

Answer: (A) Diesel cycle is more efficient than Otto cycle


Q4. The component in the radiator of an automobile that increases the boiling point of water is

(A) Drain plug
(B) Water jacket
(C) Vacuum valve
(D) Pressure cap

Answer: (D) Pressure cap


Q5. The engine oil level should be checked

(A) Immediately after the ignition switch is turned off
(B) While the engine is running
(C) A few minutes after the ignition switch is turned off
(D) While the engine is running at high idle speed

Answer: (C) A few minutes after the ignition switch is turned off


Q6. Which part of the automobile tyre is subjected to greatest flexing action?

(A) Bead
(B) Side wall
(C) Shoulder
(D) Tread

Answer: (B) Side wall


Q7. The frequency of flashing of light per minute in a direction (side turn) indicator is about

(A) 9
(B) 90
(C) 900
(D) 9000

Answer: (B) 90


Q8. The exhaust gas from petrol engine contains

(A) Petrol vapours
(B) Water vapours
(C) Carbon monoxide
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q9. A laminated glass upon cracking

(A) Bursts into sharp edged fragments
(B) Bursts into granular pieces
(C) Sandwiched layer traps the fragments
(D) Breaks into the form of crystals

Answer: (C) Sandwiched layer traps the fragments


Q10. The mechanical efficiency (ηm) of an I.C. engine is equal to (where I.P. = Indicated power, B.P. = Brake power and F.P. = Frictional power)

(A) I.P/B.P.
(B) B.P/I.P.
(C) B.P/F.P.
(D) F.P/B.P.

Answer: (B) B.P/I.P.


Q11. The combustion process in a Diesel engine is a

(A) Constant volume process
(B) Constant pressure process
(C) Constant temperature process
(D) Adiabatic process

Answer: (B) Constant pressure process


Q12. The materials used for cylinder block are

(A) Cast iron and steel
(B) Cast iron and aluminium alloy
(C) Steel and aluminium alloy
(D) Brass and steel

Answer: (B) Cast iron and aluminium alloy


Q13. The commonly used antifreeze solution in automobiles is

(A) Carbon disulphide
(B) Ethylene glycol
(C) Ammonium chloride
(D) Freon-12

Answer: (B) Ethylene glycol


Q14. The main function of intake manifold is that it

(A) Promotes the mixture of air and fuel
(B) Reduces intake noise
(C) Cools the intake air to a suitable temperature
(D) Distributes intake air equally to the cylinders

Answer: (D) Distributes intake air equally to the cylinders


Q15. Cushioning springs in clutch plate reduces

(A) Vehicle speed
(B) Torsional vibrations
(C) Jerky starts
(D) None of these

Answer:(C) Jerky starts


Q16. The temperature indicating instrument in vehicles indicates the temperature of

(A) Engine piston
(B) Engine cylinder
(C) Lubricating oil
(D) Jacket cooling water

Answer: (D) Jacket cooling water


Q17. An imbalance wheel during vehicle operation

(A) Makes large noise when its heavy point hits the road surface
(B) Deflects in the vehicle’s longitudinal direction
(C) Bounces vertically or deflects from side to side (as seen from front or rear)
(D) Creates a standing wave

Answer: (C) Bounces vertically or deflects from side to side (as seen from front or rear)


Q18. The lower cylindrical portion of the piston which improves piston cooling performance is called

(A) Piston crown
(B) Connecting rod
(C) Piston pin boss
(D) Piston skirt

Answer: (D) Piston skirt


Q19. The rating of C.I. engine fuel (Diesel) is given by

(A) Octane number
(B) Performance number
(C) Cetane number
(D) None of these

Answer: (C) Cetane number


Q2O. The damper fluid leakage typically occur from

(A) Upper damper mounting
(B) Bottom of damper
(C) Clearance between inner and outer tubes of damper
(D) Coil spring mounting

Answer: (C) Clearance between inner and outer tubes of damper


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment