Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 07

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The most commonly used power plant in automobiles is

(A) Gas turbine
(B) I.C. engine
(C) Battery
(D) None of these

Answer:(B) I.C. engine


Q2. The vehicle ride will be comfortable if

(A) Unsprung mass is kept minimum
(B) Sprang mass is kept minimum
(C) Vehicle mass is kept minimum
(D) All of these

Answer: (A) Unsprung mass is kept minimum


Q3. The ball joints are used on the tie rod ends, because they

(A) Reduce the amount of noise generated
(B) Reduce the amount of sliding resistance
(C) Can deal with movement of the suspension both vertically and in other directions
(D) Improve the force transmission speed

Answer: (C) Can deal with movement of the suspension both vertically and in other directions


Q4. In radial tyres

(A) One ply layer runs diagonally one way and another layer runs diagonally the other way
(B) All plies run parallel to one another and vertical to tyre bead
(C) Inner tubes are always used
(D) None of these

Answer: (B) All plies run parallel to one another and vertical to tyre bead


Q5. In a ventilated disc brake

(A) A duct directs air towards the caliper for cooling while the vehicle is moving
(B) Caliper is covered with cooling fins
(C) Disc contains many small holes for optimum cooling performance
(D) Disc contains radial vanes between its rubbing surfaces for optimum cooling performance

Answer: (D) Disc contains radial vanes between its rubbing surfaces for optimum cooling performance


Q6. The three basic cylinder arrangements for automotive engines are

(A) Flat, radial, and V
(B) In a row, in line, and opposed
(C) In line, V, and opposed
(D) V, double row, and opposed

Answer: (C) In line, V, and opposed


Q7. The service brakes employed in cars are generally operated

(A) Mechanically
(B) Hydraulically
(C) Pneumatically
(D) None of these

Answer: (B) Hydraulically


Q8. The device for smoothening out the power impulses from the engine is called

(A) Clutch
(B) Differential
(C) Flywheel
(D) Torque converter

Answer: (C) Flywheel


Q9. The starting system includes

(A) A battery, a starter, and an ignition switch
(B) A battery, a distributor, and an ignition switch
(C) A battery, a starter, and a distributor
(D) A distributor, a starter, and an ignition switch

Answer: (A) A battery, a starter, and an ignition switch


Q10. The fuel pump of a programmed fuel injection (PFI) system operate for two seconds when the ignition is turned to the start position to

(A) Enable the pump’s fault diagnosis function to operate
(B) Warm up and lubricate the pump
(C) Supplies a large amount of fuel and thereby creates a choke effect
(D) Pressurise the fuel system before the engine is started

Answer: (D) Pressurise the fuel system before the engine is started


Q11. In a square type engine

(A) Geometrical shape is square
(B) Diameter and length of piston are same
(C) Two cylinders are placed horizontal and two vertical
(D) Stroke length and cylinder bore are same

Answer:(D) Stroke length and cylinder bore are same


Q12. The auto ignition in a spark ignition engine means

(A) Automatic ignition of the charge at the end of compression
(B) Ignition induced by the passage of a spark
(C) Ignition of the charge before the passage of flame front
(D) Ignition induced to supplement the process of normal combustion

Answer: (C) Ignition of the charge before the passage of flame front


Q13. In a petrol engine, the high voltage for spark plug is in the order of

(A) 1000 volts
(B) 2000 volts
(C) 11 kilovolts
(D) 22 kilovolts

Answer: (D) 22 kilovolts


Q14. The rigid suspension is beneficial when

(A) It is desired to reduce the unsprung mass
(B) It is desired to have more flexibility in design
(C) It is desired to improve tyre to ground contact characteristics
(D) Large changes in load make it necessary to have a large suspension stroke

Answer: (D) Large changes in load make it necessary to have a large suspension stroke


Q15. The size of engine cylinder is referred in terms of its

(A) Diameter and bore
(B) Displacement and efficiency
(C) Bore and stroke
(D) Bore and length

Answer: (C) Bore and stroke


Q16. The main function of the brake fluid is

(A) Lubrication
(B) Power transmission
(C) Cooling
(D) None of these

Answer: (B) Power transmission


Q17. The boiling point of Diesel fuel is in the range of

(A) 70°C to 100°C
(B) 100°C to 120°C
(C) 120°C to 180°C
(D) 180°C to 360 °C

Answer: (D) 180°C to 360 °C


Q18. The main function of a master cylinder is to

(A) Adjust the extent of brake pedal free play
(B) Boost the force applied to brake pedal
(C) Convert brake pedal force into hydraulic pressure
(D) Ensure that all the wheel brakes are supplied with the same amount of fluid pressure

Answer: (C) Convert brake pedal force into hydraulic pressure


Q19. The purpose of adding pigment to the paint is that it

(A) Optimises the viscosity of paint
(B) Makes paint film hard
(C) Gives colour and filling up effect to the paint
(D) None of the above

Answer: (C) Gives colour and filling up effect to the paint


Q20. In which of the following conditions, the idle CO percentage should be measured with the vehicle?

(A) Headlights and other electrical devices are switched off
(B) Headlights and other electrical devices are switched on
(C) Headlights and other lights are switched off
(D) Headlights are switched on

Answer:(A) Headlights and other electrical devices are switched off


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment