Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 06

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The main feature of Macpherson strut suspension is that

(A) The vertical size of the suspension can be made more compact
(B) Non vertical external forces are supported by the suspension arms
(C) The unsprung mass in lighter
(D) The assembly is slightly more complicated in design

Answer: (B) Non vertical external forces are supported by the suspension arms


Q2. The drive-shafts are connected to the differential and wheel hubs through universal joints because the universal joints

(A) Absorb the vibrations transferred from the surface of the road
(B) Compensate for variations in the relative positions of the differential and the wheels which result from bumpy road surfaces or other similar driving conditions.
(C) Absorb any difference in speed between the left and right wheels when the vehicle is turning
(D) None of the above

Answer: (B) Compensate for variations in the relative positions of the differential and the wheels which result from bumpy road surfaces or other similar driving conditions.


Q3. The diagram which shows the correct crank positions corresponding to the opening and closing of the valves, is known as

(A) Indicator diagram
(B) Axial force diagram
(C) Valve timing diagram
(D) None of these

Answer: (C) Valve timing diagram


Q4. The compression ratio of a petrol engine is nearly

(A) 4:1
(B) 8:1
(C) 15:1
(D) 20:1

Answer: (B) 8:1


Q5. In automobiles G.V.W. refers to

(A) Gross vehicle width
(B) Gross vehicle weight
(C) Gross vehicle wheel base
(D) Gross vehicle wheel track

Answer: (B) Gross vehicle weight


Q6. The characteristic that is enhanced by the use of cylinder sleeves is

(A) Cooling efficiency
(B) Resistance to wear
(C) Lubrication performance
(D) None of these

Answer:(B) Resistance to wear


Q7. The compression ratio in petrol engine is kept less than in Diesel engine because

(A) It makes petrol engines lighter
(B) Higher or equivalent compression ratio in petrol engines is not possible due to pre-ignition
(C) Less compression ratio gives better performance
(D) It is just customary to have less compression ratio in petrol engines

Answer: (B) Higher or equivalent compression ratio in petrol engines is not possible due to pre-ignition


Q8. The caster is called positive when the top of the king pin is inclined to the

(A) Rear of the vehicle
(B) Front of the vehicle
(C) Left of the vehicle
(D) Right of the vehicle

Answer: (A) Rear of the vehicle


Q9. The function of a radiator fan in the cooling system is that

(A) It blows air through the radiator when necessary
(B) It is turned by wind force as the vehicle moves forward, and its rotation drives the water pump
(C) It cools the engine by blowing air onto the cylinder block
(D) It draws heat out of the engine compartment

Answer: (A) It blows air through the radiator when necessary


Q10. The most accurate ignition system of a spark ignition engine is

(A) Magneto system
(B) Battery system
(C) Electronic control unit system
(D) Magneto and electronic system

Answer: (C) Electronic control unit system


Q11. The capacity of a battery is usually expressed in terms of

(A) Volts
(B) Amperes
(C) Weight
(D) Ampere hours

Answer: (D) Ampere hours


Q12. The octane rating of petrol commercially available is

(A) 85-95
(B) 95-100
(C) 100-110
(D) 110-125

Answer: (A) 85-95


Q13. The tilting of the front wheels away from the vertical, when viewed from the front of the car, is called

(A) Camber
(B) Caster
(C) Toe in
(D) Toe out

Answer: (A) Camber


Q14. The starter motor is driven by

(A) Chain drive
(B) Gear drive
(C) Flat belt drive
(D) V-belt drive

Answer: (B) Gear drive


Q15. The clutch is located between the transmission and the

(A) Engine
(B) Rear axle
(C) Propeller shaft
(D) Differential

Answer: (A) Engine


Q16. The connecting rod connects the piston and the

(A) Cylinder head
(B) Cylinder block
(C) Camshaft
(D) Crankshaft

Answer: (D) Crankshaft


Q17. The main task of a battery in automobiles is to

(A) Supply electricity to the alternator
(B) Act as a reservoir or stabilizer of electricity
(C) Supply electricity to the vehicle’s electrical system at all times while the engine is running
(D) Supply a large amount of power to turn the starter motor when the engine is being started

Answer: (D) Supply a large amount of power to turn the starter motor when the engine is being started


Q18. The main purpose of an engine’s air cleaner is that it

(A) Controls the engine’s air intake volume
(B) Reduces the engine’s air intake noise
(C) Prevents rain water from entering the engine
(D) Prevents dust and other foreign matter from entering the engine

Answer: (D) Prevents dust and other foreign matter from entering the engine


Q19. Instead of valves, the ports are used in case of

(A) Four stroke I.C. engines
(B) Two stroke I.C. engines
(C) V6 engines
(D) None of these

Answer: (B) Two stroke I.C. engines


Q20. The main function of a resonator is that it

(A) Regulates the intake air flow rate
(B) Reduces the intake air noise
(C) Enhances intake efficiency
(D) Regulates the intake air temperature

Answer:(B) Reduces the intake air noise


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment