Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 05

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The cetane number of a Diesel fuel is a measure of

(A) Volatility
(B) Viscosity
(C) Ignition quality
(D) Delay period

Answer: (D) Delay period


Q2. The engine oil viscosity is defined by _ ratings.

(A) Automatic transmission fluid (ATF)
(B) Society of automotive engineers (SAE)
(C) Gross vehicle weight (GVW)
(D) American petroleum institute (API)

Answer: (B) Society of automotive engineers (SAE)


Q3. Thinner is added to the paint in order to

(A) Make pigments and resin mix easily
(B) Make paint film hard
(C) Optimise its viscosity
(D) None of these

Answer: (C) Optimise its viscosity


Q4. The cetane rating of Diesel fuel is in the order of

(A) 25
(B) 45
(C) 70
(D) 90

Answer: (B) 45


Q5. The basic purpose of tyres is to

(A) Grip the road and provide good traction
(B) Substitute for springs
(C) Act as brake
(D) None of these

Answer: (A) Grip the road and provide good traction


Q6. If the spark plug deposit indicates black coating of soot, it indicates that the engine has been generally operating on

(A) Too lean mixture
(B) Stoichiometric mixture
(C) Most economical mixture
(D) Too rich mixture

Answer: (D) Too rich mixture


Q7. The valve overlap in four stroke petrol engines is approximately

(A) 30°
(B) 60°
(C) 90°
(D) 120°

Answer: (A) 30°


Q8. The caster is called positive when the top of the king pin is inclined to the

(A) Rear of the vehicle
(B) Front of the vehicle
(C) Left of the vehicle
(D) Right of the vehicle

Answer: (A) Rear of the vehicle


Q9. The gradient resistance to a vehicle having a mass of 980 kg moving on an incline of 10° is

(A) 1.6694 N
(B) 16.694 N
(C) 166.94 N
(D) 1669.4 N

Answer: (D) 1669.4 N


Q10. Damper is also known as

(A) Shock absorber
(B) Torsion bar
(C) Spring
(D) Radius rod

Answer: (A) Shock absorber


Q11. In petrol engines, during suction stroke, _ is drawn in the cylinder

(A) Air and fuel
(B) Only fuel
(C) Only air
(D) None of these

Answer: (A) Air and fuel


Q12. The negative plates of a lead acid battery has

(A) Lead peroxide (PbO₂)
(B) Spongy lead (Pb)
(C) Lead sulphate (PbSO₄)
(D) Sulphuric acid (H₂SO₄)

Answer: (B) Spongy lead (Pb)


Q13. When the battery is half (50%) charged, the specific gravity of acid in a battery is usually

(A) 0.74
(B) 1.00
(C) 1.12
(D) 1.19

Answer: (D) 1.19


Q14. A traction control system (TCS) in automobiles controls the

(A) Vibrations on the steering wheel
(B) Engine power during acceleration
(C) Torque that is transmitted by the tyres to the road surface
(D) Stopping distance in case of emergency

Answer: (C) Torque that is transmitted by the tyres to the road surface


Q15. In Diesel engines, during suction stroke, _ is drawn in the cylinder.

(A) Air and fuel
(B) Only fuel
(C) Only air
(D) None of these

Answer: (C) Only air


Q16. The crescent shaped cavity on the piston head top surface is called as

(A) Piston oil hole
(B) Snap ring
(C) Valve recess
(D) Valve clearance

Answer: (C) Valve recess


Q17. Which of the following indicates multi-grade oil?

(A) SAE 30
(B) API SF
(C) SAE20 W50
(D) API 50

Answer:(C) SAE20 W50


Q18. In Spark Ignition Engine

(A) Only air is introduced into the cylinder
(B) The mixture of air and fuel is introduced into the cylinder from carburettor
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer: (B) The mixture of air and fuel is introduced into the cylinder from carburettor


Q19. The reconditioning process used to give cylinder bore surfaces a crosshatch pattern, is known as

(A) Honing
(B) Porous plating
(C) Boring
(D) Shot peening

Answer: (A) Honing


Q20. The main characteristics of a maintenance free (MF) battery is that

(A) A maintenance free battery requires little maintenance during normal use and it is sufficient to add water instead of an electrolyte containing sulphuric acid
(B) A maintenance free battery has a relatively short shelf life when compared with standard batteries
(C) Since it is sealed, the water in maintenance free battery is not lost through evaporation thus accordingly it is not necessary to top up the cells with water
(D) Recharging of a maintenance free battery is neither required nor possible

Answer: (C) Since it is sealed, the water in maintenance free battery is not lost through evaporation thus accordingly it is not necessary to top up the cells with water


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment