Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 04

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The function of a first compression ring (top ring) is that it

(A) Increases the combustion temperature
(B) Creates swirl
(C) Maintains a seal and prevents the fuel leakage
(D) Maintains a seal and prevents escape of burned gases and loss of pressure in the combustion chamber

Answer:(D) Maintains a seal and prevents escape of burned gases and loss of pressure in the combustion chamber


Q2. The crankshaft of a typical inline four cylinder engine has __ balance weights.

(A) 12
(B) 4
(C) 16
(D) 8

Answer: (D) 8


Q3. In comparison with a radial tyre, one advantage of a bias ply tyre is

(A) Longer life
(B) Lower rolling resistance
(C) Smoother ride at low speeds
(D) None of these

Answer: (C) Smoother ride at low speeds


Q4. The petrol engine works on

(A) Otto cycle
(B) Carnot cycle
(C) Diesel cycle
(D) Rankine cycle

Answer: (A) Otto cycle


Q5. During braking, the brake shoe is moved outward to force the lining against the

(A) Wheel piston or cylinder
(B) Anchor pin
(C) Brake drum
(D) Wheel rim or axle

Answer: (C) Brake drum


Q6. The antiknock property of compression ignition engine fuel can be improved by adding

(A) Tetraethyl lead
(B) Trimethyl pentane
(C) Amyl nitrate
(D) Hexadecane

Answer: (C) Amyl nitrate


Q7. The purpose of turning radius gauges is to measure the

(A) Contact areas of the tyres
(B) Free plays of the steering wheel
(C) Turning radius of the left and right wheels
(D) Difference in the toe angles of the left and right wheels

Answer: (C) Turning radius of the left and right wheels


Q8. The purpose of a balancer shaft is to

(A) Balance the timing in the movement of the two groups of pistons
(B) Increase inertia force of the rotating crankshaft
(C) Reduce vibrations caused by the crankshaft rotation
(D) Adjusts the timing of the intake and exhaust valve openings

Answer:(C) Reduce vibrations caused by the crankshaft rotation


Q9. The purpose of a thermostat in an engine cooling system is to

(A) Prevent the coolant from boiling
(B) Allow the engine to warm up quickly
(C) Indicate the coolant temperature
(D) Pressurise the system to raise the boiling point

Answer: (B) Allow the engine to warm up quickly


Q10. The best fuels for compression ignition engines are

(A) Straight chain paraffin
(B) Aromatics
(C) Branched chain paraffin
(D) Naphthalene

Answer: (D) Naphthalene


Q11. The component that connects the steering rack to the knuckles is

(A) Tie rod
(B) Sector gear
(C) Pivot
(D) Spline

Answer: (A) Tie rod


Q12. The condition that results in large quantities of HC emission is

(A) High temperature combustion
(B) Incomplete combustion
(C) Low temperature combustion
(D) High atmospheric temperature combustion

Answer:(B) Incomplete combustion


Q13. The main merit of a multi cylinder type cylinder sleeve is

(A) Smaller engine dimensions
(B) Better cooling efficiency
(C) High rigidity
(D) None of these

Answer: (A) Smaller engine dimensions


Q14. The maximum torque multiplication ratio in a torque converter is about

(A) 2.5
(B) 10
(C) 25
(D) 40

Answer: (A) 2.5


Q15. The main function of an exhaust muffler is the

(A) Optimization of exhaust efficiency
(B) Reduction of exhaust noise
(C) Reduction of nitrogen oxide in the exhaust gases
(D) Reduction of the exhaust gas volume

Answer:(B) Reduction of exhaust noise


Q16. A worm gear is used as the pinion for the rack and pinion type of steering gearbox, because it

(A) Improves steering comfort when steering wheel is turned to effect small changes in the direction of forward motion
(B) Allows the steering wheel to be turned by a greater amount when steering
(C) Makes the steering more responsive
(D) Reduces the amount of kickback for large steering angles

Answer: (A) Improves steering comfort when steering wheel is turned to effect small changes in the direction of forward motion


Q17. The natural gas is compressed in a CNG cylinder at a pressure of

(A) 200 bar
(B) 220 bar
(C) 250 bar
(D) 300 bar

Answer: (A) 200 bar


Q18. Free pedal play in car clutches is about

(A) 15 mm
(B) 25 mm
(C) 40 mm
(D) 60 mm

Answer:(B) 25 mm


Q19. The basic characteristics of a brake fluid is

(A) A high boiling point
(B) Low viscosity
(C) Compatibility with rubber and metal parts
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q20. An oil filter bypass valve opens when the

(A) Engine is cold
(B) Engine overheats
(C) Oil filter becomes clogged
(D) Engine runs at high speed

Answer: (C) Oil filter becomes clogged


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment