Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 03

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The stroke of an engine is the

(A) Volume of the cylinder
(B) Length of the connecting rod
(C) Internal diameter of the cylinder
(D) Distance between T.D.C. and B.D.C.

Answer: (D) Distance between T.D.C. and B.D.C.


Q2. If the air-fuel mixture ignites before the spark takes place at spark plug, the condition is called

(A) Detonation
(B) Ignition
(C) Pre-ignition
(D) Rumble

Answer: (C) Pre-ignition


Q3. A four cylinder engine has a capacity of 2.4 litres. The swept volume of one cylinder is

(A) 400 cm³
(B) 600 cm³
(C) 1200 cm³
(D) 2400 cm³

Answer: (B) 600 cm³


Q4. The torque converter uses __ to transfer torque.

(A) Air
(B) Automatic transmission fluid (ATF)
(C) Gears
(D) Steel belt

Answer: (B) Automatic transmission fluid (ATF)


Q5. The component of the oil filter that prevents the passage of metal particles and sludge is

(A) Element
(B) Relief valve
(C) Check valve
(D) Case

Answer: (B) Relief valve


Q6. The most commonly used supplementary restraint system (SRS) component is

(A) Seat belt
(B) Brake
(C) Airbag
(D) Steering

Answer: (C) Airbag


Q7. The discharged lead acid battery has on its plates

(A) Lead peroxide (PbO₂)
(B) Spongy lead (Pb)
(C) Lead sulphate (PbSO₄)
(D) Sulphuric acid (H₂SO₄)

Answer: (C) Lead sulphate (PbSO₄)


Q8. The process of supplying the intake air to the engine cylinder at a pressure greater than the pressure of the surrounding atmosphere is known as

(A) Supercharging
(B) Auto ignition
(C) Scavenging
(D) Detonation

Answer: (A) Supercharging


Q9. The basic purpose of a four wheel drive (4WD) system is that it

(A) Delivers improved cornering on dry road surfaces
(B) Eliminates the need of snow tyres, tyre chains, etc.
(C) Ensures effective transmission of engine torque to all four wheels, even on slippery road surfaces
(D) Ensures that effective braking can be performed, even on slippery surfaces

Answer: (C) Ensures effective transmission of engine torque to all four wheels, even on slippery road surfaces


Q10. When the front wheels of a vehicle are locked during braking, then

(A) Stopping distance becomes extremely long
(B) Front tyres skid across the road surface, and the vehicle spins around
(C) Rear tyres skid across the road surface, and the vehicle spins around
(D) Driver loses control over the steering, and the vehicle continues moving in its current direction

Answer: (D) Driver loses control over the steering, and the vehicle continues moving in its current direction


Q11. The braking control type traction control system (TCS) generally operates in the speed range of

(A) Less than 20 kmph
(B) Less than 40 kmph
(C) Less than 60 kmph
(D) More than 60 kmph

Answer: (B) Less than 40 kmph


Q12. The instrument used to check specific gravity of acid in a battery is

(A) Hydrometer
(B) Hygrometer
(C) Anemometer
(D) Multimeter

Answer: (A) Hydrometer


Q13. The positive plates of a lead acid battery has

(A) Lead peroxide (PbO₂)
(B) Spongy lead (Pb)
(C) Lead sulphate (PbSO₄)
(D) Sulphuric acid (H₂SO₄)

Answer:(A) Lead peroxide (PbO₂)


Q14. The composition of the electrolyte in a fully charged battery is that

(A) The electrolyte is pure distilled water
(B) The electrolyte is pure sulphuric acid
(C) The electrolyte is a mixture of 64% distilled water and 36% sulphuric acid by weight
(D) The electrolyte is a mixture of 90% distilled water and 10% sulphuric acid by weight

Answer: (C) The electrolyte is a mixture of 64% distilled water and 36% sulphuric acid by weight


Q15. The torque available at the contact between driving wheels and road is known as

(A) Brake effort
(B) Tractive effort
(C) Clutch effort
(D) None of these

Answer: (B) Tractive effort


Q16. The major purpose of an electronically controlled automatic transmission is that this type of transmission

(A) Eliminates gear clutches
(B) Eliminates the gear shaft lever
(C) Reduces the number of automatic transmission components
(D) Reduces shift shock and achieves more efficient transmission of engine torque

Answer:(D) Reduces shift shock and achieves more efficient transmission of engine torque


Q17. In order to implement gear changes in the gear unit of an automatic transmission, a _ is used.

(A) Synchronizer
(B) Planetary gear
(C) Magnetic clutch
(D) Hydraulic multi plate clutch

Answer: (D) Hydraulic multi plate clutch


Q18. In aluminium cylinder blocks, the cylinder liners are made of

(A) Aluminium
(B) Ceramic
(C) Brass
(D) Cast iron

Answer:(D) Cast iron


Q19. The heat transfer from coolant to air in the radiator of an automobile engine takes place by

(A) Radiation only
(B) Convention only
(C) Convection and radiation
(D) Conduction, convection and radiation

Answer: (C) Convection and radiation


Q20. The order in which effort applied to the steering wheel is transferred to the front wheel is

(A) Steering wheel, steering gearbox, steering shaft, tie rod, steering knuckle, front wheels
(B) Steering wheel, steering shaft, steering gearbox, tie rod, steering knuckle, front wheels
(C) Steering wheel, steering shaft, steering gearbox, steering knuckle, tie rod, front wheels
(D) Steering wheel, tie rod, steering gearbox, steering shaft, steering knuckle, front wheels

Answer: (B) Steering wheel, steering shaft, steering gearbox, tie rod, steering knuckle, front wheels


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment