Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 02

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The coefficient of friction for the clutch facing is approximately

(A) 0.1
(B) 0.4
(C) 0.8
(D) 1.2

Answer: (B) 0.4


Q2. It is necessary to maintain the valve clearances as they

(A) Reduce the resistance to sliding that occurs between the cam and the tappet
(B) Allow for lengthening of the valves owing to the heat of combustion
(C) Increase the speed at which the valves move up and down
(D) Make the crankshaft turn smoothly

Answer: (B) Allow for lengthening of the valves owing to the heat of combustion


Q3. A petrol engine of a car develops 125 Nm torque at 2700 r.p.m. The car is driven in second gear having gear ratio of 1.75. The final drive ratio is 4.11. If the overall transmission efficiency is 90%, then the torque available at the driving wheels is

(A) 8.091 Nm
(B) 80.91 Nm
(C) 809.1 Nm
(D) 8091 Nm

Answer: (C) 809.1 Nm


Q4. The problems caused by the wheel imbalance are

(A) Hard steering and hard ride
(B) Poor acceleration and hard steering
(C) Steering wheel vibrations and uneven tyre wear
(D) Poor acceleration and reduced fuel efficiency

Answer: (C) Steering wheel vibrations and uneven tyre wear


Q5. A clutch is usually designed to transmit maximum torque which is

(A) Equal to the maximum engine torque
(B) 80% of the maximum engine torque
(C) 150% of the maximum engine torque
(D) None of these

Answer: (C) 150% of the maximum engine torque


Q6. The aluminium alloy is used in cylinder blocks because

(A) It is lighter and has good heat dissipation characteristics
(B) Material cost is low
(C) It does not require any cylinder liners
(D) The piston is also made of aluminium alloy

Answer: (A) It is lighter and has good heat dissipation characteristics


Q7. In a forced feed lubrication system, the device used to guard against excessive oil pressure, is known as

(A) Release chamber
(B) Balancer
(C) Relief valve
(D) Stop valve

Answer: (C) Relief valve


Q8. The self ignition temperature of Diesel as compared to petrol is

(A) Higher
(B) Lower
(C) Same
(D) Depends on fuel quality

Answer: (B) Lower


Q9. The two kinds of piston rings are

(A) Compression and oil control rings
(B) Compression and sliding seal rings
(C) Oil scrapper and oil control rings
(D) Pressure and sealing rings

Answer: (A) Compression and oil control rings


Q10. The timing belt is attached to the camshaft pulley and

(A) Timing belt drive pulley
(B) Distributor
(C) Radiator fan pulley
(D) Alternator pulley

Answer: (A) Timing belt drive pulley


Q11. The air resistance to a car at 20 kmph is R. The air resistance at 40 kmph will be

(A) R
(B) 2R
(C) 4R
(D) 4R²

Answer: (C) 4R


Q12. The characteristic that is enhanced by the honing of cylinder sleeves inner surface is

(A) Cooling efficiency
(B) Resistance to wear
(C) Lubrication performance
(D) None of these

Answer: (C) Lubrication performance


Q13. The air gap between the central electrode and ground (or side) electrode of a spark plug is around

(A) 0.2 mm
(B) 0.5 mm
(C) 1 mm
(D) 1.5 mm

Answer: (C) 1 mm


Q14. The formula for Iso-octane is

(A) C8H18
(B) C7H17
(C) C6H18
(D) C7H18

Answer: (A) C8H18


Q15. In a four stroke engine for each crankshaft revolution, the camshaft revolves

(A) One half turn
(B) One turn
(C) Two turns
(D) Four turns

Answer: (A) One half turn


Q16. The main function of the tread pattern on tyre is that

(A) The tread grooves pass air between the tyre and road surface, thereby preventing tyre from overheating
(B) The crests between the tread grooves absorb road noise
(C) In wet conditions, the tread grooves expel water that is drawn between the tyre and road surface
(D) The tread pattern protects the tyre’s inner carcass from small stones and pieces of glass

Answer: (C) In wet conditions, the tread grooves expel water that is drawn between the tyre and road surface


Q17. The aspect ratio (expressed in percentage) of the tyre is defined as the ratio of

(A) Section width to section height
(B) Section height to section width
(C) Wheel diameter to section height
(D) Wheel diameter to section width

Answer: (B) Section height to section width


Q18. With the increase of battery temperature, the specific gravity of electrolyte

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains the same
(D) None of these

Answer: (B) Decreases


Q19. The sequence in which the force is transmitted through a brake system when the brake pedal is depressed is

(A) Brake pedal, master cylinder, brake lines, vacuum servo mechanism, brake pads
(B) Brake pedal, vacuum servo mechanism, master cylinder, brake lines, brake pads
(C) Brake pedal, master cylinder, vacuum servo mechanism, brake lines, brake pads
(D) Brake pedal, brake lines, vacuum servo mechanism, master cylinder, brake pads

Answer: (B) Brake pedal, vacuum servo mechanism, master cylinder, brake lines, brake pads


Q20. A battery can be charged by

(A) Adding distilled water
(B) Adding sulphuric acid
(C) Applying voltage in the reverse direction to that of charging
(D) Applying a voltage in the same direction to that of charging

Answer: (C) Applying voltage in the reverse direction to that of charging


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment