Automobile Engineering MCQ Practice Test – Set 01

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The painting of automobiles is done to

(A) Prevent rust from growing on the body
(B) Improve its external appearance
(C) Retain the characteristics of steel for long
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q2. The brake warning light warns the driver of

(A) Water in the master cylinder
(B) Air in the hydraulic system
(C) Failure of the primary or secondary circuit of hydraulic system
(D) Power brake failure

Answer: (C) Failure of the primary or secondary circuit of hydraulic system


Q3. The acid used in automobile battery is

(A) Hydrochloric acid
(B) Hydrofluoric acid
(C) Nitric acid
(D) Sulphuric acid

Answer: (D) Sulphuric acid


Q4. The petrol engines are also known as

(A) Spark ignition (S.I.) engines
(B) Compression ignition (C.I.) engines
(C) Steam engines
(D) None of these

Answer:(A) Spark ignition (S.I.) engines


Q5. An engine has a clearance volume of 100 cm³ and a swept volume of 800 cm³. The compression ratio is

(A) 7 : 1
(B) 8 : 1
(C) 9 : 1
(D) 10 : 1

Answer:(C) 9 : 1


Q6. In Diesel engines, the duration between the time of injection and the time of ignition is called

(A) Spill cut-off
(B) Delay period
(C) Injection period
(D) Ignition period

Answer: (B) Delay period


Q7. The compression ratio for Diesel engines usually lies in the range of

(A) 6-10
(B) 10-15
(C) 15-25
(D) 25-40

Answer: (C) 15-25


Q8. The ignition coil is used to

(A) Step up current
(B) Step down current
(C) Step up voltage
(D) Step down voltage

Answer: (C) Step up voltage


Q9. The firing order for an opposed four cylinder l.C. engine is

(A) 1-2-3-4
(B) 1-3-4-2
(C) 1-4-3-2
(D) 1-3-2-4

Answer: (C) 1-4-3-2


Q10. Caster is a

(A) Forward tilt of the kingpin
(B) Backward tilt of the kingpin
(C) Either ‘A’ or ‘B’
(D) None of these

Answer: (C) Either ‘A’ or ‘B’


Q11. The calorific value of petrol is about

(A) 36.5-38.5 MJ/kg
(B) 39.4-42.5 MJ/kg
(C) 42.7-43.5 MJ/kg
(D) 45.5-47 MJ/kg

Answer: (C) 42.7-43.5 MJ/kg


Q12. The connecting rods are generally made of __ shaped cross-section.

(A) I
(B) C
(C) L
(D) H

Answer: (A) I


Q13. Highest useful compression ratio (HUCR) is the highest compression ratio at which the

(A) Engine can run
(B) Engine gives maximum output
(C) Engine is most efficient
(D) Fuel can be used in a test engine without knocking

Answer: (D) Fuel can be used in a test engine without knocking


Q14. The difference between DOT 3 and DOT 4 brake fluids is

(A) DOT 4 fluids have a higher boiling point than DOT 3 fluid
(B) DOT 4 fluids have a lower boiling point than DOT 3 fluid
(C) DOT 3 and DOT 4 fluids have the same boiling point, but DOT 4 fluid has a longer service life
(D) DOT 4 fluid is more resistant to freezing than DOT 3 fluid

Answer: (A) DOT 4 fluids have a higher boiling point than DOT 3 fluid


Q15. If the engine coolant leaks into the engine oil, then engine oil

(A) Appears milky
(B) Become foamy
(C) Turns black
(D) None of these

Answer: (A) Appears milky


Q16. In bias ply tyres

(A) All plies run parallel to one another
(B) Belts of steel mesh are used in the tyres
(C) One ply layer runs diagonally one way and another layer runs diagonally the other way
(D) All of the above

Answer:(C) One ply layer runs diagonally one way and another layer runs diagonally the other way


Q17. The piston compression rings are made of

(A) Cast iron
(B) Steel
(C) Aluminium
(D) Bronze

Answer: (A) Cast iron


Q18. The process of removing the burnt gases from the engine cylinder by the fresh charge coming into the engine cylinder from the crankcase, is known as

(A) Cleaning
(B) Priming
(C) Scavenging
(D) Detonation

Answer: (C) Scavenging


Q19. The function of positive crankcase ventilation (PCV) system is that it

(A) Mixes fuel with air
(B) Promotes combustion by creating a swirling movement in the air-fuel mixture
(C) Returns blow by gases from the crankcase to the intake system
(D) Feeds blow by gases to the exhaust manifold

Answer: (C) Returns blow by gases from the crankcase to the intake system


Q20. A front stabilizer bar is used to

(A) Increase vehicle load carrying capacity
(B) Provide a softer ride
(C) Control suspension movement and body roll
(D) All of the above

Answer: (C) Control suspension movement and body roll


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Automobile Engineering MCQ

Leave a Comment