Art & Culture Multiple Choice Questions set-4

Question 1.

Which of the following civilization is famous for its city/town planning?

A.Indus Valley Civilization
B.Mesopotamian Civilization
C.Persian Civilization
D.Egyptian Civilization

Ans: A.Indus Valley Civilization


Question 2.

In Indus Valley Civilization, Kalibangan is famous for which of the following?
A.Rock cut architecture
B.Sea port
C.Cotton cultivation
D.Pottery

Ans: Pottery


Question 3.

All souls day is a festival.
A.Buddhism
B.Jainism
C.Christian
(D)Muslim

.Christian


Question 4.

Who wrote ‘Nyaya Sutra’?
A.Vyasa
B.Gautam
C.Kapila
D.Charaka

Ans: B.Gautam


Question 5.

Which queen of the Kakatiya dynasty ruled over Warangal, part of modern Andhra Pradesh?
A.Rudramadevi
B.Ahilyadevi
C.Bhagwati
D.Bhanumati

Ans: A.Rudramadevi


Question 6.

Which of the following Vedas is not a part of Vedatrayi
A.Rig Veda
B.Yajur Veda
C.Sama Veda
D.Atharva Veda

Ans: D.Atharva Veda


Question 7.

Magical charms and spells are given in which of the following Vedas?
A.Rig Veda
B.Sama Veda
C.Yajurveda Veda
D.Atharva Veda

Ans: D.Atharva Veda


Question 8.

Match the following.
Column- I Column- II

  1. Brihadeswara A. OdishaTemple
  2. Dilwara Temple B. Tamil Nadu
  3. Lingraja Temple C. Karnataka
  4. Hampi Group D. Rajasthan
    Monuments
    A.1-c, 2-d, 3 – a, 4- b

B.1 – a, 2-0, 3-d, 4-b

C.1 – b, 2-d, 3 – a, 4-c

D.1 – b, 2-a, 3-d, 4-C

Ans: C.1 – b, 2-d, 3 – a, 4-c


Question 9.

Taxila University was located between which two rivers? (
A.Indus and Jhelum
B.Jhelum and Ravi
C.Beas and Indus
D.Satluj and Indus

Ans: A.Indus and Jhelum


Question 10.

According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions____was known as the land gifted to Brahmanas?
A.Vellanvagai
B.Brahmadeya
C.Shalabhoga
D.Devadana

Ans: B.Brahmadeya


Question 11.

Which emperor wrote the play ‘Nagananda’ in Sanskrit language?
A.Prabhakara vardhana
B.Harshavardhana
C.Chandragupta II
D.Bindusara

Ans: B.Harshavardhana


Question 12.

According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions was known as the land gifted to temples?
A.Vellanvagai
B.Brahmadeya
C.Shalabhoga
D.Devadana

Ans: D.Devadana


Question 13.

In which city of India is Dhamek Stupa located?
A.Pune
B.Delhi
C.Varanasi
D.Hyderabad

Ans: C.Varanasi


Question 14.

The Vijaynagar ruler Krishna Dev Raya’s work
‘Amuktamalayada’ was written in which language?
A.Tamil
B.Malayalam
C.Kannada
D.Telugu

Ans: D.Telugu


Question 15.

Idol of dancing girl (Bronze) is found in which of
the following civilzation?
A.Mesopotamian Civilization
B.Indus Valley Civilization
C.Persian Civilization
D.Egyptian Civilization

Ans: B.Indus Valley Civilization


Question 16.

Shatughai (Indus Valley Civilization site) is in which country?
A.India
B.Pakistan
C.Afghanistan
D.Tibet

Ans: C.Afghanistan


Question 17.

According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions___was known as the land donated to Jain institutions?
A.Vellanvagai
B.Brahmadeya
C.Shalabhoga
D.Pallichchhandam

Ans: D.Pallichchhandam


Question 18.

In Indus Valley Civilization, Dholavira is famous for which of the following?
A.Rock cut architecture
B.Sea port 1744
C.Water Conservation
D.Pottery

Ans: C.Water Conservation


Question 19.

Which among the following metal was not found in Harappan civilization?
A.Gold
B.Copper
C.Silver
D.Iron

Ans: D.Iron


Question 20.

Who is the most prominent god of ‘Rig Veda’?
A.Indra
B.Agni
C.Pashupati
D.Vishnu

Ans: A.Indra


Question 21.

According to the categories of land mentioned in the Chola inscriptions _ was known as the land of non-Brahmana peasant proprietors?
A.Vellanvagai
B.Brahmadeya
C.Shalabhoga
D.Devadana

Ans: A.Vellanvagai


Question 22.

The queen with the title Didda ruled over which part of India between 980 – 1003?
A.Avadh
B.Kashmir
C.Sindh
D.Bengal

Ans: B.Kashmir


Ancient Indian History GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment