Art & Culture Multiple Choice Questions Set-3

Question 1.

Who constructed the Khajuraho temples?
A.Halkar
B.Sindhiya
C.Bundela Rajput
D.Chandel Rajput

Ans: D.Chandel Rajput


Question 2.

Who established the four monasteries Sringeri,
Badrinath, Dwarka & Puri?
A.Ramanuj
B.Ashoka
C.Shankaracharya
D.Madha Vidhyaranya

Ans: C.Shankaracharya


Question 3.

comprises the archaeological remains of a monastic and scholastic institution.
A.Nalanda
B.Rani ki vav
C.Hill Forts of Rajasthan
D.Fatehpur Sikri

Ans: A.Nalanda


Question 4.

Odisha’s World famous Konark Sun Temple was buit by
A.Krishnadev Rai
B.Ashoka
C.Chandragupta
D.Narasimhadeva

Ans: D.Narasimhadeva


Question 5.

Which is representative of Dravida style of
temple architecture ?
A.Viman
B.Shikhara
C.Mandapa
D.Gopuram

Ans: A.Viman


Question 6.

What is the popular name of Monolithic rock shrines at Mahabalipuram?
A.Rathas
B.Prasadas
C.Mathika
D.Gandhakuti

Ans: A.Rathas


Question 7.

Name the Muslim Invader who destroyed Nalanda University?
A.Allaudin Khilji
B.Muhammad Bin Tuglaq
C.Muhammad Bin Bakhtiyar
D.Muhammad Bin Qasim

Ans: C.Muhammad Bin Bakhtiyar


Question 8.

Ramcharitmanas is an epic poem written in which language ?
A.Santali
B.Munda
C.Awadhi
D.Sanskrit

Ans: C.Awadhi


Question 9.

Oil paint was first used for Buddhist paintings by Indian and Chinese painters in western sometime between the fifth and tenth centuries
A.Iraq
B.Afghanistan
C.Pakistan
D.India

Ans: B.Afghanistan


Question 10.

Who was the first Indian astronomer to calculate the time taken by earth to orbit the sun?
A.Aryabhatta
B.Ved Bhatnagara
C.Bhaskaracharya
D.Bishu devtamapi

Ans: C.Bhaskaracharya


Question 11.

Chalukya temples (Jain temples) at Dilwara are situated in
A.Madhya Pradesh
B.Uttar Pradesh
C.Rajasthan
D.Haryana

Ans: C.Rajasthan


Question 12.

Vikram Shila University was founded by
A.Chandra Gupta Maurya
B.Kanishka
C.Dharampala
D.Pulakesin II

Ans: C.Dharampala


Question 13.

Who is the author of Meghdoot?
A.Shundraka
B.Vishakhadatta
C.Kalidasa
D.Chanakya

Ans: C.Kalidasa


Question 14.

Gandhara Art is the combination of
A.Indo Roman
B.Indo Greek
C.Indo Islamic
D.Indo China

Ans: Greek


Question 15.

During the reign of which dynasty was the Great
Wall of China constructed?
A.Sung
B.Tang
C.Han
D.China

above


Question 16.

Where is the Brihadeshwar temple built during the Chola period located?
A.Mysore
B.Mahabalipuram
C.Tanjavur
D.Kanyakumari

Ans: C.Tanjavur


Question 17.

Who among the following was the first grammarian of the Sanskrit language?
A.Kalhana
B.Maitreyi
C.Kalidasa
D.Panini

Ans: D.Panini


Question 18.

What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar primarily famous for?
A.Proverbial height
B.Skilful stone cutting
C.Excellent quality steel
D.Statue of Buddha on top

Ans: C.Excellent quality steel


Question 19.

Which script was used in Ashoka’s inscriptions?
A.Brahmi
B.Devanagiri
C.Gurmukhi
D.Sanskrit

Ans: A.Brahmi


Question 20.

What is ‘Patriarchic Society’?
A.System that values women more than men
B.System that values men more than women
C.System that values both men and women equally
D.System that values elders

Ans: B.System that values men more than women


Ancient Indian History GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment