Applied Mechanics Questions and Answers – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A light rope is loaded with many equal weights at equal horizontal intervals. The points of suspension on the rope lie on a

(A) Parabola
(B) Catenary
(C) Cycloid
(D) Ellipse

Answer: (A) Parabola


Q2. A satellite moves in its orbit around the earth due to

(A) Gravitational force
(B) Centripetal force
(C) Centrifugal force
(D) None of these

Answer:(B) Centripetal force


Q3. A point subjected to a number of forces will be in equilibrium, if

(A) Sum of resolved parts in any two directions at right angles, are both zero
(B) Algebraic sum of the forces is zero
(C) Two resolved parts in any two directions at right angles are equal
(D) Algebraic sum of the moments of the forces about the point is zero

Answer: (A) Sum of resolved parts in any two directions at right angles, are both zero


Q4. Free body diagram is an

(A) Isolated joint with only body forces acting on it
(B) Isolated joint with internal forces acting on it
(C) Isolated joint with all the forces, internal as well as external, acting on it
(D) None of the above

Answer: (C) Isolated joint with all the forces, internal as well as external, acting on it


Q5. The force acting on a point on the surface of a rigid body may be considered to act

(A) At the centre of gravity of the body
(B) On the periphery of the body
(C) On any point on the line of action of the force
(D) At any point on the surface normal to the line of action of the force

Answer: (C) On any point on the line of action of the force


Q6. The resultant of two forces ‘P’ and ‘Q’ acting at an angle ‘θ’, is

(A) P2 + Q2 + 2P sin θ
(B) P2 + Q2 + 2PQ cos θ
(C) P2 + Q2 + 2PQ tan θ
(D) √(P2 + Q2 + 2PQ cos θ)

Answer: (D) √(P2 + Q2 + 2PQ cos θ)


Q7. The graphical method of determining the forces in the members of a truss is based on

(A) Method of joint
(B) Method of section
(C) Either method
(D) None of the two methods

Answer: (A) Method of joint


Q8. For a non-concurrent force system to be in equilibrium

(A) Only the closure of force polygon is sufficient
(B) Only the closure of funicular polygon is sufficient
(C) Both force polygon and funicular polygon must close
(D) None of the above

Answer: (C) Both force polygon and funicular polygon must close


Q9. A particle moves with a velocity of 2 m/sec in a straight line with a negative acceleration of 0.1 m/sec2. Time required to traverse a distance of 1.5 m, is

(A) 40 sec
(B) 30 sec
(C) 20 sec
(D) 15 sec

Answer: (C) 20 sec


Q10. In which of the following trusses, the method of substitution is required for determining the forces in all the members of the truss by graphic statics?

(A) Howe truss
(B) King post truss
(C) Fink truss
(D) Warren truss

Answer: (C) Fink truss


Q11. If ‘l’ is the span of a light suspension bridge who’s each cable carries total weight (w) and the central dip is ‘y’, the horizontal pull at each support, is

(A) wl/4y
(B) wl/8y
(C) wl/2y
(D) wl

Answer: (B) wl/8y


Q12. It is observed that in a certain sinusoidal oscillation, the amplitude is linearly dependent on the frequency f. If the maximum velocity during the oscillation is V, then V must be proportional to

(A) f
(B) 1/f
(C) 1/f²
(D) f²

Answer: (D) f²


Q13. If the direction of projection bisects the angle between the vertical and the inclined plane, then the range of projectile on the inclined plane is

(A) Zero
(B) Maximum
(C) Minimum
(D) None of these

Answer: (B) Maximum


Q14. The C.G. of the shaded area of the below figure whose curve OM is a parabola from y-axis, is

(A) a/4
(B) 3a/4
(C) 3b/10
(D) 3a/10

Answer:(B) 3a/4


Q15. One Joule is equivalent to

(A) 9.81 Newton metre
(B) 1 Newton metre
(C) 1 kg wt metre
(D) 1 dyne metre

Answer: (B) 1 Newton metre


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment