Applied Mechanics Objective Test – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A heavy ladder resting on floor and against a vertical wall may not be in equilibrium if

(A) Floor is smooth and wall is rough
(B) Floor is rough and wall is smooth
(C) Both floor and wall are rough
(D) Both floor and wall are smooth

Answer: (D) Both floor and wall are smooth


Q2. A weight ‘W’ is suspended at the free end of a light member hinged to a vertical wall. If the angle of inclination of the member with the upper wall is θ°, the force introduced in the member, is

(A) W sec θ
(B) W cos θ
(C) W sin θ
(D) W cosec θ

Answer: (A) W sec θ


Q3. Two circular discs of same weight and thickness are made from metals having different densities. Which disc will have the larger rotational inertia about its central axis?

(A) Disc with larger density
(B) Disc with smaller density
(C) Both discs will have same rotational inertia
(D) None of the above

Answer: (B) Disc with smaller density


Q4. The maximum displacement of a particle executing S.H.M. corresponds to

(A) Zero potential energy and maximum kinetic energy
(B) Zero kinetic energy and maximum potential energy
(C) Maximum kinetic energy and maximum potential energy
(D) Minimum kinetic energy and minimum potential energy

Answer: (B) Zero kinetic energy and maximum potential energy


Q5. The beam shown in below figure is supported by a hinge at ‘A’ and a roller at ‘B’. The reaction RA of the hinged support ‘A’ of the beam, is
Applied Mechanics and Graphic Statics Set 2 question 7

(A) 10.8 t
(B) 10.6 t
(C) 10.4 t
(D) 10.2 t

Answer: (D) 10.2 t


Q6. Moment of inertia of a squares of side ‘b’ about an axis through its centre of gravity, is

(A) b3/4
(B) b4/12
(C) b4/3
(D) b4/8

Answer: (B) b4/12


Q7. A sphere and a cylinder having the same mass and radii start from rest and roll down the same inclined plane. Which body gets to the bottom first?

(A) Sphere with greater rotational energy at bottom than cylinder
(B) Sphere with lesser rotational energy at bottom than cylinder
(C) Cylinder with greater rotational energy at bottom than sphere
(D) Both reach the bottom simultaneously with equal rotational energy at bottom

Answer: (B) Sphere with lesser rotational energy at bottom than cylinder


Q8. Two particles have been projected at angles 64° and 45° to the horizontal. If the velocity of projection of first is 10 m/sec, the velocity of projection of the other for equal horizontal ranges is

(A) 9.3 m/sec
(B) 8.3 m/sec
(C) 7.3 m/sec
(D) 6.3 m/sec

Answer: (A) 9.3 m/sec


Q9. The masses of two balls are in the ratio of 2 : 1 and their respective velocities are in the ratio of 1 : 2 but in opposite direction before impact. If the coefficient of restitution is ½, the velocities of separation of the balls will be equal to

(A) Original velocity in the same direction
(B) Half the original velocity in the same direction
(C) Half the original velocity in the opposite direction
(D) Original velocity in the opposite direction

Answer: (D) Original velocity in the opposite direction


Q10. When a circular wheel rolls on a straight track, then the shape of body centrode and space centrode respectively are

(A) Straight line and parabola
(B) Straight line and circle
(C) Circle and straight line
(D) Circle and parabola

Answer: (C) Circle and straight line


Q11. The force polygon representing a set of forces in equilibrium is a

(A) Triangle
(B) Open polygon
(C) Closed polygon
(D) Parallelogram

Answer: (C) Closed polygon


Q12. The ratio of the reactions RA and RB of a simply supported beam shown in below figure is
Applied Mechanics ques no 09

(A) 0.50
(B) 0.40
(C) 0.67
(D) 1.00

Answer: (D) 1.00


Q13. The time period of a simple pendulum depends on
(i) Mass of suspended particle
(ii) Length of the pendulum
(iii) Acceleration due to gravity
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Both (ii) and (iii)
(C) Both (i) and (iii)
(D) All are correct

Answer: (B) Both (ii) and (iii)


Q14. The centre of gravity of a homogeneous body is the point at which the whole

(A) Volume of the body is assumed to be concentrated
(B) Area of the surface of the body is assumed to be concentrated
(C) Weight of the body is assumed to be concentrated
(D) All the above

Answer: (C) Weight of the body is assumed to be concentrated


Q15. A disc of mass 4 kg, radius 0.5 m and moment of inertia 3 kg.m² rolls on a horizontal surface so that its center moves with speed 5 m/see. Kinetic energy of the disc is

(A) 50 J
(B) 150 J
(C) 200 J
(D) 400 J

Answer: (C) 200 J


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment