Applied Mechanics and Graphic Statics Online Exam set 24

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A load of 500 kg was lifted through a distance of 13 cm. by an effort of 25 kg which moved through a distance of 650 cm. The mechanical advantage of the lifting machine is

(A) 15
(B) 18
(C) 20
(D) 26

Answer: (C) 20


Q2. If the angle between the applied force and the direction of motion of a body, is between 90° and 180°, the work done, is called

(A) Virtual work
(B) Imaginary work
(C) Zero work
(D) Negative work

Answer: (D) Negative work


Q3. Three forces which act on a rigid body to keep it in equilibrium. The forces must be coplanar and

(A) Concurrent
(B) Parallel
(C) Concurrent parallel
(D) None of these

Answer: (A) Concurrent


Q4. Pick up the incorrect statement from the following. In case of suspension bridge due to rise in temperature,

(A) Dip of the cable increases
(B) Length of the cable increases
(C) Dip of the cable decreases
(D) None of these

Answer: (C) Dip of the cable decreases


Q5. If the angle of projection is double the angle of inclination (α) of the plane on which particle is projected, the ratio of times of flight up the inclined plane and down the inclined plane, will be

(A) ½ cos α
(B) ½ sin α
(C) ½ tan α
(D) 2 cos α

Answer: (A) ½ cos α


Q6. Coefficient of friction depends on

(A) Nature of surfaces only
(B) Area of contact only
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer: (A) Nature of surfaces only


Q7. If ‘α’ is the angular acceleration of a compound pendulum whose angular displacement is ‘θ’, the frequency of the motion is

(A) 2π √(α/θ)
(B) (1/2π) √(α/θ)
(C) 4π √(α/θ)
(D) 2π √(α – θ)

Answer: (B) (1/2π) √(α/θ)


Q8. In simple harmonic motion, acceleration of a particle is proportional to

(A) Rate of change of velocity
(B) Displacement
(C) Velocity
(D) Direction

Answer: (B) Displacement


Q9. The intrinsic equation of catenary is

(A) S = c tan ψ
(B) y = c cosh x/c
(C) y = c cosh ψ
(D) y = c sinh ψ

Answer: (A) S = c tan ψ


Q10. The acceleration of a train starting from rest at any instant is 1/6(V + 1) m/sec² where ‘V’ is the velocity of the train in m/sec. The train will attain a velocity of 36 km/hour after travelling a distance of

(A) 2000 m
(B) 2100 m
(C) 2200 m
(D) 2300 m

Answer: (D) 2300 m


Q11. When a body falls freely under gravitational force, it possesses

(A) Maximum weight
(B) Minimum weight
(C) No weight
(D) No effect on its weight

Answer: (C) No weight


Q12. If a particle is projected inside a horizontal tunnel which is 554 cm high with a velocity of 60 m per sec, the angle of projection for maximum range, is

(A) 8°
(B) 9°
(C) 10°
(D) 11°

Answer: (C) 10°


Q13. A satellite goes on moving along its orbit round the earth due to

(A) Gravitational force
(B) Centrifugal force
(C) Centripetal force
(D) None of these

Answer: (B) Centrifugal force


Q14. In a simple screw jack, the pitch of the screw is 9 mm and length of the handle operating the screw is 45 cm. The velocity ratio of the system is

(A) 1.5
(B) 5
(C) 25
(D) 314

Answer: (D) 314


Q15. What is the answer to this question?
Applied Mechanics and Graphic Statics

(A) 10.8 t
(B) 10.6 t
(C) 10.4 t
(D) 10.2 t

Answer: (A) 10.8 t


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment