Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Test – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Select the correct statement

(A) The body centrode rolls on the space centrode
(B) The space centrode rolls on the body centrode
(C) Both body and space centrodes may role on each other
(D) The body centrode never touches space centrode

Answer: (A) The body centrode rolls on the space centrode


Q2. The maximum pull in a cable, carrying a uniformly distributed load and supported at two ends which are at the same level, is at

(A) Supports
(B) Quarter span
(C) Mid span
(D) None of the above

Answer:(A) Supports


Q3. A rod 5 m in length is moving in a vertical plane. When it is inclined at 60° to horizontal, its lower end is moving horizontally at 3 m/sec and upper end is moving in vertical direction. The velocity of its upper end, is

(A) 0.5 m/sec
(B) 1.0 m/sec
(C) 1.5 m/sec
(D) 2.5 m/sec

Answer: (B) 1.0 m/sec


Q4. The following is in unstable equilibrium

(A) A uniform solid cone resting on a generator on a smooth horizontal plane
(B) A uniform solid cone resting on its base on a horizontal plane
(C) A solid cube resting on one edge
(D) A satellite encircling the earth

Answer: (C) A solid cube resting on one edge


Q5. A stone is whirled in a vertical circle, the tension in the string, is maximum

(A) When the string is horizontal
(B) When the stone is at the highest position
(C) When the stone is at the lowest position
(D) At all the positions

Answer: (C) When the stone is at the lowest position


Q6. A force P of 50 N and another force Q of unknown magnitude act at 90° to each other. They are balanced by a force of 130 N. The magnitude of Q is

(A) 60 N
(B) 80 N
(C) 100 N
(D) 120 N

Answer:(D) 120 N


Q7. In a lifting machine with efficiency 60%, an effort of 200 N is required to raise a load of 6 kN. The velocity ratio of the machine is

(A) 30
(B) 50
(C) 60
(D) 80

Answer: (B) 50


Q8. At a given instant ship ‘A’ is travelling at 6 km/h due east and ship ‘B’ is travelling at 8 km/h due north. The velocity of ‘B’ relative to ‘A’ is

(A) 7 km/hrs
(B) 2 km/hrs
(C) 1 km/hrs
(D) 10 km/hrs

Answer: (D) 10 km/hrs


Q9. On a mass ‘m’ describing a circular path of radius ‘r’, the centrifugal force

(A) Acts tangentially to the circular path
(B) Acts towards the centre of rotation
(C) Acts away from the centre of rotation
(D) Is mw2r/g kgf

Answer: (B) Acts towards the centre of rotation


Q10. The member forces in a statically in determinate truss

(A) Can be obtained by graphic statics
(B) Cannot be obtained by graphic statics
(C) May be obtained by graphic statics
(D) Can be obtained by graphic statics by trial and error

Answer: (B) Cannot be obtained by graphic statics


Q11. The ratio of the moment of inertia of a rectangle about its centroidal axis to the moment of inertia about its base, is

(A) 1/4
(B) 1/2
(C) 3/4
(D) 2

Answer: (A) 1/4


Q12. Parallelogram Law of Forces states, “if two forces acting simultaneously on a particle be represented in magnitude and direction by two adjacent sides of a parallelogram, their resultant may be represented in magnitude and direction by

(A) Its longer side
(B) Its shorter side
(C) The diagonal of the parallelogram which does not pass through the point of intersection of the forces
(D) The diagonal of the parallelogram which passes through the point of intersection of the forces

Answer: (D) The diagonal of the parallelogram which passes through the point of intersection of the forces


Q13. A ball moving on a smooth horizontal table hits a rough vertical wall, the coefficient of restitution between ball and wall being 1/3. The ball rebounds at the same angle. The fraction of its kinetic energy lost is

(A) 1/3
(B) 2/3
(C) 1/9
(D) 8/9

Answer: (D) 8/9


Q14. The angular speed of a car taking a circular turn of radius 100 m at 36 km/hr will be

(A) 0.1 rad/sec
(B) 1 rad/sec
(C) 10 rad/sec
(D) 100 rad/sec

Answer: (A) 0.1 rad/sec


Q15. The following factor affects the orbit of a satellite up to an altitude of 720 km from the earth’s surface

(A) Uneven distribution of the gravitational field
(B) Gravity of the sun and the moon
(C) Aerodynamic forces
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers


We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment