Airport Engineering Objective Questions and Answers – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. For supersonic transport aircraft, the minimum turning radius of taxiway is

(A) 60 m
(B) 120 m
(C) 180 m
(D) 240 m

Answer: (C) 180 m


Q2. Wing loading of an aircraft is

(A) Load of the wings
(B) Gross total weight of the aircraft/ load of the wings
(C) Gross total weight of the aircraft/ wing area
(D) Gross total weight of the aircraft/total available H.P of engines

Answer: (C) Gross total weight of the aircraft/ wing area


Q3. Calm period is the percentage of time during which wind intensity is less than

(A) 4.8 kmph
(B) 6.4 kmph
(C) 8.0 kmph
(D) 9.6 kmph

Answer: (B) 6.4 kmph


Q4. The width and interval of transverse centre line bars along the extended centre line of runway, in approach lighting system are

(A) 3 m and 30 m
(B) 4.2 m and 30 m
(C) 4.2 m and 50 m
(D) 3 m and 45 m

Answer: (B) 4.2 m and 30 m


Q5. The main disadvantage of angle nose out parking configuration of aircraft is that the

(A) Aircraft rear loading door is far away from terminal building
(B) Hot blast is directed towards the terminal building
(C) Overall apron area required is more
(D) All the above

Answer: (B) Hot blast is directed towards the terminal building


Q6. For the proposed air port, the survey project provides

(A) Master plan
(B) Topographic plan
(C) Grading plan
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. In an airport, if 4 groups of 5 gates each located well separated are considered for traffic and the future to present traffic ratio is 3, then the total requirement of future gates will be

(A) 32
(B) 36
(C) 44
(D) 68

Answer: (B) 36


Q8. The air is blowing at a speed of 75 knots in the direction of the aircraft flying at a ground speed of 775 knots. The air speed of the aircraft, is

(A) 775 knots
(B) 75 knots
(C) 850 knots
(D) 675 knots

Answer: (D) 675 knots


Q9. An airport has 4 gates. If the weighted average gate occupancy time is 30 minutes and gate utilization factor is 0.5, then the capacity of the gate will be

(A) 1 aircraft per hour
(B) 2 aircrafts per hour
(C) 4 aircrafts per hour
(D) 16 aircrafts per hour

Answer: (C) 4 aircrafts per hour


Q10. The runway length after correcting for elevation and temperature is 2845 m. If the effective gradient on runway is 0.5 percent then the revised runway length will be

(A) 2845 m
(B) 2910 m
(C) 3030 m
(D) 3130 m

Answer: (C) 3030 m


Q11. Maximum gross takeoff weight of an aircraft is

(A) Equal to the maximum structural landing weight
(B) Less than the maximum structural landing weight
(C) More than the maximum structural landing weight
(D) Equal to the empty operating weight plus the payload

Answer: (C) More than the maximum structural landing weight


Q12. The strength of winds is measured with the help of

(A) Beaufort scale
(B) Wind indicator
(C) Barometers
(D) None of these

Answer: (A) Beaufort scale


Q13. As per ICAO recommendation, the rate of change of longitudinal gradient per 30 m length of vertical curve for A and B type of airports is limited to a maximum of

(A) 0.1 %
(B) 0.2 %
(C) 0.3 %
(D) 0.4 %

Answer: (A) 0.1 %


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) Minimum turning radius of aircrafts decides the size of the apron and the radius of the curves at taxi-ends
(B) Take off and landing distances for an aircraft, determine the minimum runway length
(C) The length of the normal haul of the air craft decides the frequency of operation
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. As per ICAO recommendation, minimum width of safety area for instrumental runway should be

(A) 78 m
(B) 150 m
(C) 300 m
(D) 450 m

Answer: Option C


Airport Engineering MCQ and Answers – All Set


We hope the given Airport Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Airport Engineering. If you have any queries related to Airport Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment