Advanced Programming Concepts MCQ Test – Set 02

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. To use the this pointer with a member function, you __

(A) Declare this as static
(B) Declare this as global
(C) Define this as equal to the address of the appropriate object
(D) Do nothing; it is automatically supplied for you

Answer: (D) Do nothing; it is automatically supplied for you


Q2. Which of the following will store the letter H in a Character variable named initial?

(A) initial = ‘H’
(B) initial = ‘H’;
(C) initial = “H”
(D) initial = “H”;

Answer: (B) initial = ‘H’;


Q3. “Rohan Motors” is a _

(A) Character literal constant
(B) Numeric literal constant
(C) String literal constant
(D) Variable

Answer: (C) String literal constant


Q4. Static variables are sometimes called

(A) Class variables
(B) Functional variables
(C) Dynamic variables
(D) Auto variables

Answer: (A) Class variables


Q5. A do-while loop contains

(A) Only one statement between the do statement and the while statement
(B) Several statements between the do statement and the while statement
(C) No statement at all between the do statement and the while statement
(D) Only two statement between the do statement and the while statement

Answer: (B) Several statements between the do statement and the while statement


Q6. The C++ keyword for declaring a variable that contains a decimal point is __

(A) dec
(B) decimal
(C) float
(D) floater

Answer:(C) float


Q7. In the statement template,

(A) T is a class
(B) T is a scalar variable
(C) Either (a) or (b)
(D) Neither (a) nor (b)

Answer: (C) Either (a) or (b)


Q8. The String data type is an extension of the __ data type

(A) Character
(B) Double
(C) Letter
(D) Long

Answer: (A) Character


Q9. The keyword virtual indicates that

(A) A derived class has public access to a base class
(B) More than one base class exists
(C) A base class should be used only once in inheritance
(D) A derived class should have more than one base class constructed

Answer: (C) A base class should be used only once in inheritance


Q10. The difference between a return and a throw is that __

(A) With a throw, no value can be sent
(B) With a return, no value can be sent
(C) With a throw, execution takes place at the location from which the function was called
(D) With a return, execution takes place at the location from which the function was called

Answer: (D) With a return, execution takes place at the location from which the function was called


Q11. An auxiliary function __

(A) Return information about data members
(B) Changes the state of data members
(C) Performs an action or service
(D) Creates and destroys objects

Answer: (C) Performs an action or service


Q12. The feature that allows the same operations to be carried out differently depending on the object is __

(A) Polymorphism
(B) Polygamy
(C) Inheritane
(D) Multitasking

Answer: (A) Polymorphism


Q13. A _ is a single item of information about a person, place, or thing

(A) Data file
(B) Field
(C) Program file
(D) Record

Answer: (B) Field


Q14. When a class is derived from another derived class, the newly derived class

(A) May have more liberal access to a base class member than its immediate predecessor
(B) May have the same type of access to a base class member as its immediate predecessor
(C) May have more limited access to a base class member than its immediate predecessor
(D) Both (b) and (c)

Answer:(C) May have more limited access to a base class member than its immediate predecessor


Q15. The loop condition in a flowchart is represented by a(n) _

(A) Diamond
(B) Oval
(C) Parallelogram
(D) Rectangle

Answer: (A) Diamond


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top